Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Данъчна реформа бе приета и от гръцкия парламент

Данъчна реформа бе приета и от гръцкия парламент

За никого не е тайна, че Гърция се нуждае от спешни помощи и финансови постъпления.

Със 153 гласа „за“ при 143 „против“ протече гласуването на новия пакет, нужен за получаване на финансова подкрепа от международните кредитори на Гърция ЕС и МВФ.

Всички опозиционни партии без изключение гласуваха против реформите.

За сметка на това, 153 депутати от управляващата коалиция, която включва  крайнолявата партия СИРИЗА и суверенистката „Независими гърци“, изцяло подкрепиха новата вълна реформи.

Главната реформа включва увеличаване на осигурителните вноски, намаляване на най-високите пенсии, сливане на данъци и осигурителни фондове, които ще засегнат най-вече хората със средни и високи доходи.

Единна система за социално осигуряване

Законът, носещ названието „Единна система за социално осигуряване, реформа на пенсионната система и регулиране на данъка върху доходите“, ще бъде разгърнат още, като предвижда въвеждане на акцизи върху редица стоки  и постепенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове. Идеята е Гърция да изпълни условието, поставено от Европейския съюз и Международния валутен фонд за получаване на следващия транш от помощта за страната – да спести 5,4 милиарда евро.

Още преди Еврогрупата да се събере на заседание в Брюксел днес, пакетът от мерки бе одобрен от гръцкия парламент.
Оказва се, че за пръв път от началото на гръцката криза през 2010г., в дневния ред на министрите на финансите на 19-те страни от еврозоната ще бъде внесен въпросът за евентуално облекчаване на дълга на страната, който възлиза на близо 180 процента от БВП, това сподели премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Гръцкия парламентНа заседанието на Еврогрупата ще присъства и гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос, като ще внесе няколко принципни договорки по основните параметри от споразумението с международните кредитори.
Процедурите по гласуването се осъществиха на фона на общата стачка основно срещу реформата.

В образувалия се пред гръцкия парламент мирен протест снощи са участвали около 20 000 души. Въпреки огромният им брой, мнозина от тях избягаха, след като стотици демонстранти предизвикаха размирици, хвърляйки различни предмети по полицаите, които отговориха на нашадението със сълзотворен газ.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …