Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Григор загуби и изпусна мач срещу Федерер на „Уимбълдън”

Григор загуби и изпусна мач срещу Федерер на „Уимбълдън”

Григор Димитров не можа да използва натрупаната инерция от добрите победи в предишните два мача и отстъпи на Стив Джонсън в третия кръг на „Уимбълдън” със 7–6(6), 6–7(3), 4–6, 2–6.

Двубоят се игра два дни заради многократните превалявания, което може донякъде да обясни загубата на Гришо, но в по-важните моменти Джонсън показа характер и в крайна сметка заслужено спечели. Така той се и реваншира за загубата от Григор на „свещената трева” в миналогодишното издание на турнира.

В откриващите геймове на мача българинът игра разконцентрирано, сервисът му не работеше, постоянно бе поставян под натиск от опонента си и в началото на доиграването се озова в положение на 3–4 и пробив пасив.

Сякаш за да оправдае поговорката „Нов ден, нов късмет”, Гришо излезе с друго лице и заигра разкрепостено, вземайки правилните решения и демонстрирайки вижданията си за модерния тенис.

Така бързо му се отдаде да върне пробива за 5–5.

Григор отпусна малко „газта”, а и сякаш очакваше Джонсън да се притесни от промяната на играта му и пропусна с нов пробив да подпечата обрата в сета. Стигна се до тайбрек.

Джонсън се активизира и атакуваше мрежата при всяка възможност, намери точността на форхендите си и постави Григор под напрежение. Все пак, възможност за минипробив се откри пред нашето момче и тя бе материализирана при 7–6, което донесе и успеха в първия сет.

При 2–2 и 30–30 в подаването на Джонсън се стигна до атрактивно разиграване и плонж на съперника, но с три поредни сервиса успя да обърне гейма си и да го спечели. При 3–4 Григор се подхлъзна от станалия влажен от започващия дъжд корт, усети болка, но успя да си вземе подаването и след още малко отново се стигна до тайбрек.

Джонсън отигра прецизно стоп-воле, а след това проби на два пъти подаването на Григор и дръпна с 5–2.

С поредния мощен форхенд сложи край на тайбрека и сета при 7-3.

Григор Димитров
Григор Димитров, Източник: Wikimedia / Carine06

Тогава двубоят отново бе прекъснат заради валежа и играта бе подновена чак след два часа. Първият сервис на Григор обаче се загуби, отрази три точки за пробив, но при четвъртата нямаше какво да направи и Джонсън проби, след което и затвърди за 2–0.

Двойна грешка на Григор го изправи пред 0–40 в подаването му, а още с първия ретур Джонсън материализира още един пробив, преди дъждат отново да се намеси. Паузата сякаш помогна временно на Гришо и когато се върна на корта, успя да върне веднага единия пробив и да намали до 2–3. Джонсън не искаше да отстъпва и отново притисна българина, за да го пробие и да дръпне с 5–2. Развоят на сета придоби характера на мач от женския турнир и Григор отново успя да пробие, за да докара нещата до 4–5.

Сервисът обаче натежа и Джонсън затвори третата част с 6–4.

Григор явно изпадна в безизходица и нямаше план как да противодейства. Това се видя и в началото на четвъртия сет, когато непремерен удар изкара форхенда му почти метър в аут и още на старта съперникът му се озова с пробив аванс.

Димитров успя да се добере до точка за връщане на пробива, но не я материализира и Джонсън поведе с 3–1, преди отново мачът да бъде прекъснат. След подновяването двамата си размениха по един гейм, но Гришо явно бе отписал мача и с още един пробив изостана с 2–5.

Дъждът отново принуди организаторите да прекъснат мача, но това вече не можеше да спаси Григор и въпреки че при подновяването изпусна три точки за връщане поне на единия пробив и спаси един мачбол, съпротивата му свърши и подари победата на Джонсън.

Така Димитров пропусна удобен момент да се изправи срещу Роджър Федерер на осминафинала, който, знаем, има проблеми с болки в гърба и не се знае дали нямаше да станем свидетели на първа победа на българина срещу неговия идол.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …