Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Графикът за председателство на Съвета на ЕС влиза в задънена улица след Брекзит

Графикът за председателство на Съвета на ЕС влиза в задънена улица след Брекзит

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че резултатът от референдума във Великобритания поставя в голяма неизвестност българското председателство на Съвета на ЕС.

Причината е, че ние сме в „пакет” с Великобритания и Естония и сега тази поредица се разваля.

Кунева се надява през следващите дни нещата да се изяснят, защото сега предстоят много совалки и разговори с Генералния секретариат на Съвета, за да се вземе оптималното решение.

Очертават се няколко възможности. Едната е Великобритания да остане в тройката, но изглежда, че е нереалистична, защото референдумът е дал ясна индикация, че британците ще излязат от ЕС.

Друг вариант е Малта да поеме и британското председателство, но тогава мандатът й ще се удължи от 6 на 12 месеца, а това е непредвидено за самата страна и може да я затрудни.

Най-реалистичният вариант, според Кунева, е естонското председателство да бъде изтеглено, което пряко ще се отрази върху нашето. Година по-рано се чуваха тълкувания, че Бyлгария е започнала твърде рано подготовката и ще може да се справи, но решението от референдума ускорява нещата и трябва да реагираме с усещането за спешност.

Належащо е да се изясни какво ще се прави с приоритетите на тройката, които са уточнявани с Великобритания и ще се променя ли изобщо форматът или триото ще бъде запазено. Има и техническа страна на въпроса – много документация, комуникационна програма и други безчет подробности, разкри тънкостите вицепремиерът.

Меглена Кунева
Меглена Кунева, Източник: Facebook / @kuneva.meglena

След Брекзит европейските лидери трябва да си направят равносметка дали успяват да обяснят на гражданите предимствата на общия европейски дом, защото икономическите показатели на Великобритания са от най-добрите, именно поради достъпа й до общия пазар.

Изводи трябва да бъдат направени на национално, европейско и международно равнище. Трябва да се възобнови ефективната комуникация в Европа, колкото и трудно да изглежда това на пръв поглед, защото популизмът, както всички са се убедили, е опасен, той представлява леност на ума и решенията и затова накрая излиза скъпо.

Вторият извод е да не се загърбват останалите належащи проблеми в Европейския съюз, а те са сигурността, икономическият растеж и мигрантската криза.

Трябва да се направят вътрешнонационални консултации, така че да не се получи вакуум във визията по основните политически проблеми. Най-важният извод за министър Кунева е, че трябва да се наблегне на засилване на интеграцията и лидерството и това е единственото добро решение в сложния исторически момент.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …