Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Португалия взе визата за четвъртфинала в 117-та минута

Португалия взе визата за четвъртфинала в 117-та минута

По драматичен начин премина класирането на Португалия за следващата фаза от ЕВРО 2016. Роналдо и компания трябваше да преминат през нулеви 90 минути и когато всички виждаха изхода в дузпите, Рикардо Куарешма отбеляза победния гол, три минути преди края на продълженията.

Двубоят в Ланс бе скучен за залога, който очакваше победителя – класиране в осемте най-добри на Стария континент. Парадоксален факт е и този, че два отбора, които изповядват красивия и нападателен футбол, до минутата на гола не бяха отправили общо нито един удар към очертанията на вратите.

Португалия- национален отбор
Източник: Twitter / @luisnani

„Шахматистите” имаха повод за оптимизъм, защото се представиха на високо равнище в групата и заслужиха първото място с победа над европейския шампион Испания. Затова те започнаха в познатия от първите два мача състав, като в стартовата единайсеторка се завърнаха Марио Манджукич и Лука Модрич, а Иван Перишич също представляваше опасност за отбраната на португалците.

Защитата не е най-добрият компонент от играта на иберийците, затова треньорът им Фернадо Сантош направи някои рокади с надеждата да я заздрави. Играта започнаха Седрик Соареш и Жозе Фонте, а Адриен Силва бе заменил Рикардо Куарешма. В атака бяха остриетата Кристиано Роналдо и Луиш Нани, които се отчетоха в головия трилър с Унгария (3:3).

Проблем създаваше отсъствието на плеймейкъра Жоао Моутиньо

Първото полувреме бе подчертано скучно и опроверга очакванията за атрактивен и нападателен футбол, а наместо това отборите играха предпазливо и бяха обърнали внимание основно на защитата. Първите минути хърватите се опитаха да вземат инициативата, но така и не успяваха да приближат опасно към вратата. На отсрещния край на игрището Роналдо бе зорко пазен, а Нани се контузи, но все пак намери сили да продължи в юбилейния за него стотен мач с националната фланелка.

Страстите се раздвижиха в средата на полувремето, когато Андре Гомеш реши да тества разбиранията на главния съдия Веласко Карбайо в областта на театралното изкуство, но той показа, че добре разграничава истинската от фалшивата игра и не се поддаде. Пепе засече центрирана от Рафаел Герейро топка, но не успя да улучи вратата. Хърватите контрираха с неточен удар на Перишич.

Втората част не предложи нещо по-различно в постановката на двата отбора. Пет минути след подновяване на играта Ренато Санчес влезе на мястото на Андре Гомес и въпреки че се вписа добре, атаката на португалците все не можеше да получи нужната острота.

В 52-та минута Брозович не можа да шутира добре отдалеч, а малко след това същото стори и Санчес. Кристиано се движеше и бе старателен, но хърватите се бяха погрижили да прекъснат връзките на съотборниците му с него.

В 61-та минута зрителите дочакаха едно от малкото голови положения. Стринич центрира от пряк свободен удар, но Домагой Вида не успя да открие резултата с глава. Малко след това и Нани показа поседствени театрални умения в наказателното поле, но вече видяхме, че съдията разбира добре от такива изпълнения и отново не отсъди нищо.

Темпото постепенно спадна и съперниците очевидно започнаха да изчакват продълженията. При хърватите Манджукич бе заменен от Никола Калинич, но и той не успя да направи нищо съществено.

Предпазливата игра се пренесе и в първото продължение, когато само Перишич и Брозович опитаха да отправят удари, но не успяха. През второто продължение позадрямалите зрители бяха разбудени от неразчетено излизане на Руи Патрисио, но Вида не можа да намери опразнената врата, а я прехвърли.

В 116-та минута Перишич уцели гредата и в ответната контраатака португалците нанесоха своя удар

Ренато Санчес направи впечатляващ рейд, прехвърли към Нани, който центрира и в първия момент Роналдо не успя да реализира, но Куарешма успя да завърши с глава отбитата от Даниел Субашич топка и така оформи крайното 1:0 за Португалия. Все пак, в 120-та минута и хърватите имаха възможност да стигнат до дузпите, но Вида не можа да уцели вратата, а топката, отправена от него, премина покрай гредата. Така талантливият и атрактивен отбор на Хърватска не успя на поредно голямо първенство да реализира големия си потенциал, а португалците се придвижиха още едно стъпало напред.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …