Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Глобалното затопляне убива аромата на цветята

Глобалното затопляне убива аромата на цветята

Ароматът на цветята зависи от топлината, която получават

Всеки, който не само обича, но и отглежда цветя знае, че за да може едно растение да се развие пълноценно му е нужна подходяща топлина. За сметка на това, въпросът с отделянето на аромат от растението зависи пряко от енергията, която то изисква.

ЦветяРеспективно, когато едно цвете постепенно „почва да губи“ аромата си, това е ясен знак, че температурите около него са значително завишени. Това доказва ново изследване върху цветята.

Учени от Еврейския университет в Ерусалим стигнаха до заключението, че прекомерното показване и нестабилността в температурите води до потискане и един вид „недоразвиване“ на красивите зеленини.

Да не забравяме за „опрашителите и техните нужди“

За да бъде едно цвете „завършено“ е нужно не само цветовете да са приятни, а и ароматът „да е на ниво“. всяко цвете, отговарящо на тези изисквания е абсолютна примамка за т.н. опрашители – едни от най-важните „асистенти на цветята“.

Постоянното повишаване на температурите води до нарушение в симбиозната  система растение-опрашител. Това доказва екипът на експерта Алон Канани.
Самият Канани заключи, че до по-малкото производството на фенилпропаноиди се стига благодарение на високите температури. Фенилпропаноиди са летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат.

Експеримент е правен с две разновидности на хибридна петуния, които са израсли именно в такива условия. Констатацията е, че производството на фенилпропаноиди е сведено до минимум.

Екипът на Канани споделя, че чрез вкарването на т.н. ген РАР1 може да се предотврати загубата на аромат при цветятя.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …