Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / От днес българите свободно могат да работят в Швейцария

От днес българите свободно могат да работят в Швейцария

На 31 май 2016 г. завърши преходният период от седем години за български и румънски граждани, предвиден в протокол към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария.

От днес отпадат ограниченията за свободен достъп до пазара на труда в Швейцария на българи. Условията предвиждаха определен брой разрешения за контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда.

Решението влезе в сила, след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора.

Баден, ШвейцарияЗа българите вече няма да се изискват разрешения и отпадат т. нар. контингенти – различен вид разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване. Така за българските и румънските граждани започват да важат правилата, както за всички други държави от Европейския съюз без Хърватска.

Ако трудовата заетост е до три месеца, отпада изискването за разрешение за пребиваване, което българите трябваше да имат до вчера. Изисква се обаче онлайн регистрация, която трябва да се извърши най-малко 8 дни преди началото на работата.

Тези, които предвиждат да работят за по-дълъг срок, в бъдеще ще носят отговорността сами да извършват адресната си регистрация в общината по местоживеене и да предприемат действия по получаване на съответното разрешение за пребиваване.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …