Валутни курсове за 16.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Бокова губи почва в борбата за шеф на ООН

Бокова губи почва в борбата за шеф на ООН

След първите изслушвания в централата на ООН се налага мнението, че страните от Източна Европа са с все по-малки шансове да излъчат следващия генерален секретар.

Висши дипломати и експерти от организацията потвърждават тази позиция. На закрита за медиите среща на ЕС посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкрофт е загатнал, че ако искат поста, източноевропейците ще трябва да номинират други кандидатури, защото никоя от досегашните не е получила достатъчна подкрепа след първоначалните изслушвания.

ООН знамеГоворителят на мисията на САЩ в ООН е отказал коментар, но двама дипломати, присъствали на срещата, потвърждават позицията на Райкрофт. Мнението на Великобритания е с голяма тежест, тъй като страната има право да наложи вето срещу всеки кандидат, понеже е постоянен член на Съвета за сигурност и след като дава такива индикации, това не е случайно. Между източноевропейците няма достатъчна координация, за да могат да преценят коя е оптималната кандидатура и да се откажат от губещите предложения, е на мнение Ричард Гауан от Европейския съвет за външна политика.

Ирина БоковаНе се изключва възможността от номиниране на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, защото от една страна лобито за това генерален директор да е жена е силно, а от друга – Георгиева е била фаволит за поста, преди българското правителство да издигне кандидатурата на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Кампанията на Бокова е забуксувала преди месец, когато са излезли статии в Daily Mail и Foreign Policy с твърдения за съмнителни практики при назначаването на служители в организацията на ООН за опазване на културното наследство.

Британският посланик в ЮНЕСКО е инициирал разследване срещу порочните практики в организацията. Въпреки че Бокова на няколко пъти е заявила, че не е нарушавала законите и правилата, тя губи почва под краката си в тази надпревара. За номинация на Кристалина Георгиева има две възможности – или правителството на България да изтегли старата кандидатура и да предложи новата, или номинацията да бъде предложена от друга държава – нещо, което не е забранено от правилата. Няколко страни от Източна Европа подкрепят кандидатурата й – Чехия, Унгария, Румъния и Албания. От своя страна Великобритания също няма против Георгиева, която е с опит в Световната банка, Европейската комисия и е председател на панел в ООН за хуманитарните операции.

ООН събраниеКандидатурите досега, освен тази на Ирина Бокова, са на бившия външен министър на Хърватия Весна Пусич, на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Македония Сърджан Керим, на бившия президент на Словения Данило Тюрк, на външния министър на Черна гора Игор Лукшич, на бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и на бившия върховен секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Възможни кандидати още са външният министър на Аржентина Сусана Малкора и словашкият й колега Мирослав Лайчак, а в следващите седмици вероятно ще има и други номинации. На 7 юни ще се проведат следващите изслушвания на кандидатите.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …