Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Без визи за Шенген Турция ще блокира сделката с ЕС

Без визи за Шенген Турция ще блокира сделката с ЕС

Ако турските граждани не получат безвизов достъп до шенгенското пространство, Турция ще блокира сделката с Европейския съюз за мигрантите, се закани президентът Реджеп Таип Ердоган.

Едно от базовите условия на Анкара в споразумението за връщане на нелегалните мигранти бе именно безвизовото пътуване на турците в страните от Шенген. За да получи това облекчение за гражданите си, Турция ще трябва да предприеме някои мерки, между които и промени в антитерористичните си закони.

Договореностите предвиждат Турция да изпълни 72 условия до края на юни, за да получи достъп до шенгенското пространство. Германският канцлер Ангела Меркел изрази съмнение на двустранната среща с Ердоган, че времето няма да стигне на Анкара, за да изпълни условията.

Спорен момент са твърде обширните антитерористични закони в южната ни съседка и тяхното тълкуване. Турция е обвинявана от ЕС и правозащитни групи, че използва регулациите за натиск над журналисти и политически противници. Анкара пък твърди, че законите целят противодействие срещу въоръжените групировки. Ердоган обвини ЕС в лицемерие заради исканията на Брюксел и напомни, че обещаните 6 млрд. евро все още не са получени от страната му.

Споразумението стана факт благодарение на вече бившия премиер Ахмет Давутоглу, който напусна поста си заради разногласия именно с президента.

ЕС и ТурцияТака в Европа се появиха опасения, че сделката може да пропадне, ако въпросът с визите забуксува.

Договорката предвижда нелегалните мигранти, стъпили на територията на Гърция след 20 март, да бъдат връщани в Турция, ако не са кандидатствали за убежище, или молбата им е бела отхвърлена. ЕС пък от своя страна има ангажимента за всеки, върнат в Турция сирийски емигрант, да взима по един, вече подал молба за убежище в страната бежанец от Сирия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли заплахите, отправени от турския президент за блокиране на споразумението за мигрантите.

„Очакваме от президента Ердоган да спази своите ангажименти и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, който може да се използва, а що се отнася до Турция, аз съм убеден, че това споразумение ще даде своите резултати и то вече ги дава”, изрази увереност той.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …