Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Дългогодишното търпение на българските лекари се изчерпа и критиките не закъсняха

Дългогодишното търпение на българските лекари се изчерпа и критиките не закъсняха

Българските лекари не вярват на нищо в здравната система.

За „Нова Телевизия” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) сподели своето мнение относно българското здравеопазване. По думите на Кацаров, самата му система е толкова дезорганизирана, че никой не се старае да спазва правилата, които тя налага. 

Очевидно д-р Кацаров не остава безучастен за проблемите на здравната система. Той ги коментира и започна с това, че самите хора, създаващи правилата – очевидно не знаят какво правят. Лекарят се обоснова с това, че системата, в която той е длъжен да работи, е прекалено хаотична лошо направена. Основата „вина“ на лекарите е, че те само следват това, което им е зададено по план.

Нямаме система нито екип, затова работата не ни спори

„Тези правила не работят – те дават дефектни резултати”, заяви още д-р Кацаров. Той намеси и НЗОК, като поясни, че моментът, в който касата трябва да се намеси е настъпил. Време е тя да сложи ред и да направи дългосрочни разчети, които ясно да определят какъв трябва да е размерът на здравната вноска. Освен това е нужно специалистите да уточнят точно на каква цената трябва да възлиза всяка една от извършваните дейности.

Лекарят заяви: „Имаме тежка регионална диспропорция на предлагането на здравни услуги”. Д-р Кацаров е на мнение, че здравната карта е доказателство, с което Министерството на здравеопазването разполага и активно се грижи да ограничава   определени лечебни заведения.   

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров, Източник: ЦЗПЗ

Относно кариерното израстване на лекарите и нещо по-важно – тяхното образование, лекарят коментира, че в България подобно нещо няма. Ние разполагаме единствено с образователна степен – със специалност и без специалност. Той си позволи да сравни българската система на медицинско образование с тази на англосаксонците, в която  има пет-шест степени на кариерно развитие и израстване.

Имаме тежка дезинтеграция на нашето здравеопазване в самата болнична и извънболнична помощ”. С тези думи Кацаров посочи огромния недостиг на колегиалност и екипност в работната страна на българските медици. Той засега това, че тенденцията самите отделения на болничните заведения да се превръщат в самостоятелни стопански единици се е засилила.

Не сме добре финансирани

Според проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина”, най-големият и основен проблем на българската система за здравеопазване е самото финансиране. Той добави, че т.н. плащането по клинични пътеки също търпи големи безредици.

Проф. Начев е на мнение, че медиците, оставяйки далеч зад гърбовете си старанието качествено и съвестно да вършат работата си – нищо няма да бъде както трябва. Той спомена, че в някой случаи лекарите си позволяват да регистрират показания, които са изключително различни от реалните.

Професорът допълни, че съдебните органи – прокуратура и съд, трябва активно да се намесват в делата на медиците. Той конкретизира – случаите, в които линейки са извозвали пациенти до определени лечебни заведения, а не до тези с най-близка локация, са били проверявани единствено и само от Министерство на здравеопазването.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …