Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Валдис Домбровскис заменя Джонатан Хил като еврокомисар по финансовите въпроси на ЕС

Валдис Домбровскис заменя Джонатан Хил като еврокомисар по финансовите въпроси на ЕС

Джонатан Хил, който е британският представител в Европейската комисия и отговаря по въпросите на финансовите услуги в ЕС, заяви, че подава оставка. За причина той изтъква резултатите от референдума и допълва, че не е редно да продължава работата си като британски еврокомисар, сякаш нищо не се е случило.

Той е уведомил председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за решението си и се надява предаването на поста да стане без сътресения, но почти веднага стана ясно, че латвийският еврокомисар Валдис Домбровскис ще заеме неговото място. Латвиецът е бивш премиер на страната си и отговаря за еврото в качеството си на зам.-председател на Европейската комисия. Въпреки оставката на Хил Великобритания има право да излъчи нов еврокомисар, който да го замени, докато страната напусне ЕС, а с Юнкер ще бъде съгласувано за какъв ресор да отговаря.

Същевременно, от Шотландия веднага настояха за спешни преговори с Брюксел и останалите членки на ЕС за защита на отношенията на страната с общността и мястото й на единния пазар.

Първият министър Никола Стърджън изрази твърдата си позиция, че правителството ще подготви провеждането на нов референдум за излизане от рамките на Великобритания, след като преди няма и две години се проведе подобно допитване и тогава хората решиха да запазят целостта на Обединеното кралство с 55% срещу 45%.

Джонатан ХилТогава отново бе коментиран въпросът за евентуалното еврочленство на една нова, независима Шотландия, като председателят Юнкер уточни, че няма механизъм, по който тя автоматично да се превърне в член на ЕС, а трябва да кандидатства като другите страни в отговор на директивите на Чл. 49 от Лисабонския договор.

От Еврокомисията сега дават индикации, че преговори може да има, но са предпазливи да коментират бъдещи събития. Не се изключва възможността Шотландия да премине през ускорена процедура за членство, а не по традиционния път, който изминават останалите кандидати като Албания, Сърбия и Турция, за да се демонстрира единство на съюза и да се стопират процесите на разпадането му.

62% в Шотландия гласуваха за оставане в ЕС и Стърджън анонсира, че съвсем скоро ще покани в Единбург всички дипломати от ЕС, които се намират на територията на страната. С този ход, който мнозина оценяват като опит да се заобиколи властта в Лондон, се цели да бъдат уверени генералните консули на страните от ЕС, че гражданите им са добре дошли в Шотландия, защото са високо ценени.

Стърджън събра на извънредно заседание правителството и обяви създаването на група от различни експерти, които да консултират министрите за възможностите за запазване на членството в ЕС.

Правителството е одобрило инициативата за започване на процедура за нов референдум, която би трябвало да залегне в програмата за новия парламентарен сезон в края на лятото.

Ръководителят на спечелилата от предишния референдум кампания Vote Alive, Матю Елиът заяви, че преговорите с ЕС трябва да предхождат формалното излизане на Великобритания от общността. Процедурата изисква, след като бъде пуснато уведомление към останалите членове на съюза, да започне да тече двугодишен срок, в който трябва да приключат преговорите за напускане. Едва след като то стане факт, могат да започнат нови преговори с вече необвързаната с общността Великобритания. Елиът предлага стратегическо решение: „Не мисля, че трябва бързо да задействаме Член 50. По-добре е през лятото да се слегне вдигналият се прахоляк и през това време да има неформални преговори с другите държави”.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …