Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / В Китай приеха спорния закон за неправителствените организации

В Китай приеха спорния закон за неправителствените организации

Ройтерс съобщава, че в Китай приеха нов закон, с който на органите на реда се предоставят широки пълномощия за контрол на чуждестранните дружества с нестопанска цел.

Информационната агенция посочва още, с влизането в сила на решението, президентът на комунистическата държава Си Дзинпин предприема огромна крачка към затягането на контрола над обществото.

Според приетия закон наказателна отговорност ще носят всички дейности на чуждестранни организации с идеална цел, които застрашават националната сигурност или нарушаващи етническата хармония.

Китай - народен конгресЗаконът започна да се формира още през месец май миналата. Още от тогава, чуждите  правителства изразяват своето негодувание относно политиката му. Освен това идеологията на закона предразполага правозащитни и бизнес асоциациите и учените да нададат гласност заради третирането на чуждестранните неправителствени организации като заплаха за сигурността на Китай.

Реакцията от администрацията на американския президент Барак Обама беше също доста остра и от Белия дом предупредиха, че отношенията между САЩ и Китай предстои да бъдат сринати, благодарение на нововъведенията.

Говорителят на Националния съвет по сигурността към Белия Дом Нед Прайс заяви своето ясно мнение по въпроса: „Ние призоваваме Китай да зачита правата и свободите на правозащитници, журналисти, бизнес групи, професионалисти за развитие, както и всички други, които съставляват гражданското общество, включително и защитата на способността на чуждестранните неправителствени организации да работят в Китай”.

За никой не е тайна, че Си Дзинпин развива широкообхватната кампания с цел противопоставяне китайското общество на чуждите идеологии и влияния и да засилване на  подкрепата за Комунистическата партия в страната, отбелязва информационната агенция.

Откакто китайският президент дойде на власт, озападяването на страната настъпва. На свой ред органите за националната сигурност задържаха и разпитаха десетки защитници на човешките права и други активисти, които насърчават върховенството на закона в западен стил.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …