Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / В 2020-а приключва строежът на отсечката Ябланица – Боаза от АМ „Хемус”

В 2020-а приключва строежът на отсечката Ябланица – Боаза от АМ „Хемус”

Шефът на правната дирекция на Агенция „Пътна инфраструктура” Ивайло Иванов увери, че до дни тръгва търгът за трасето от 10 км. от АМ”Хемус” между Ябланица и Боаза.

След като документацията бъде върната от Агенцията за обществени поръчки с препоръки за корекции и коментари, ще се даде ход на търга. Предвидено е цената на поръчката да е до 90 млн. лв. без ДДС, а финансирането е от държавния бюджет. Не е изяснен крайният срок в новата надпревара, но предишният е бил 32 месеца, така че ако строителството започне догодина, отсечката би могла да бъде завършена през 2020-а.

Между Ябланица и Боаза движението е натоварено и бавно, така че магистралата ще облекчи трафика по това направление.

Търгът ще бъде опит за рестарт на проекта, процедурата по който миналата година бе прекратена лично от премиера Бойко Борисов. Тогава бяха предвидени за строеж 60 километра от магистралата, но под предлог на липса на средства по европейската програма „Транспорт” търгът бе спрян. Реално, премиерът нареди спирането на процедурата заради съмнения в прозрачността при избора на две обединения – едното, свързано с Валентин Златев, другото – с Делян Пеевски, да строят двата лота от магистралата.

Автомагистрала Хемус
Източник: Wikipedia

След три жалби за прекратяването, отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията, с такова становище излезе и Върховният административен съд. Така се дава зелена светлина за нов търг.

В предишната поръчка десетте километра бяха част от лот с дължина 23 километра. Предложената цена бе от 277–298 млн. лв. без ДДС. Калкулацията показва, че километър по този проект е излизал с 4 млн. лв. по-скъпо от сега, а много от чуждите кандидати бяха елиминирани или на техничеката оценка, или заради подозрително ниска цена.

Една от препоръките на Борисов тогава бе при препрограмиране параметрите на трасето, пътят да бъде стеснен, за да падне цялостната цена.

Пътната агенция уточни, че платната ще останат със същите размери, а с 1 метър ще се стесни разделителната ивица

„Скъсили сме и банкетите, намалили сме проектната скорост на 120 км/ч и сме прецизирали пътната нивелета”, добави управителят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Трасето в този участък остава същото, както при предишния, по-голям търг. Текат отчуждения на проблемни терени в Брестница, но процедурата е рутинна и няма да отнеме много време, смята Лазаров.

В следващите четири години строежът на „Хемус” ще продължи поетапно, анонсира регионалният министър Лиляна Павлова през февруари. В ход е препроектиране и на още три участъка, по 15–17 км. всеки, докато трасето стигне до разклона Плевен – Ловеч. С намалявате на проектната скорост и и габаритите на магистралата ще бъде избегнато строителството на два тунела и два виадукта, което ще направи сумата със 100–150 млн. лв. по-малка. Засега, обаче, не е ясно кога ще бъдат обявени тези търгове.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …