Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Хонконг отказа достъп на американски военен кораб до свое пристанище

Хонконг отказа достъп на американски военен кораб до свое пристанище

Искането за акостиране на американския самолетоносач „Джон Стенис“ на пристанище в Хонконг е отказано от китайските органи. Това действие е продиктувано от нарастващото напрежение в Южнокитайско море, което се зароди в началото на март тази година между Китай и Филипините, поради причината че комунистическата държава  разположи до седем свои кораба в близост до атола Куирино, който е оспорвана територия. С този акт китайските части попречиха на филипинските рибари да хвърлят мрежите си на обичайните места, което създаде усещане, че Китай се опитва да изгради въображаеми контролни пунктове.

Самолетоносоачът Джон СтенисГоворителят на Държавния департамент за Източна Азия, Габриел Райс, излезе с официално изявление, че в нейния отдел пристигнала информация, че молбата за посещение и престой на самолетоносача и придружаващите го плавателни съдове, е отхвърлена. Тя добави, че е рутинно явление американски кораби да посещават пристанището в Хонконг, за което САЩ се надяват да продължи и за в бъдеще. До момента няма причина поради, която е отказано разрешение за престой в китайското пристанище, тъй като седмица по-рано друг американски кораб „Блу Ридж“, получи позволение за навлизане във водите около Хонконг.

Според официално съобщение на Въздушните сили на САЩ изнесено в медиите, самолетоносачът ще се намира в международни води, които са оспорвани от Китай и Филипините, разположени на 208 км от Манила.

Бившият морски офицер Нюшам каза: „От китайската гледна точка, американската флота няма работа в Южнокитайско море – освен може би ако преминава към своята дестинация. Както китайците го виждат, докато Щатите не следват китайските правила за операции на тази китайска територия, няма причина да канят американската флота на посещение в Хонконг.“

Китайският вестник  „Саут Чайна морнинг пост„, който цитира министерството на външните работи в Пекин съобщи, че всяко искане на американски военен кораб за спиране на пристанище се разглежда сам за себе си.

Това не е първият случай, в който Китай отказва достъп до свое пристанище на американската флотилия. Фрегата „Рубен Джеймс“ и самолетоносачът „Кити Хоулк“, част от щатските морски сили, не получиха разрешение за престой на китайска територия през 2007 година.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …