Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Трима сирийци, заподозрени в съпричастност към „Ислямска държава”, арестувани в Германия

Трима сирийци, заподозрени в съпричастност към „Ислямска държава”, арестувани в Германия

Трима заподозрени – на 25, 27 и 31 години, арестува полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вюртемберг по подозрение, че принадлежат към „Ислямска държава” и подготвят атентат.

Това съобщава прокуратурата, а информацията за двамата е, че са влезли като бежанци миналата година на територията на страната. Планът предвиждал двама от атентаторите да се самовзривят, а други да стрелят по минувачите с пистолети.

Набелязана е била улица „Хайнрих Хайне” в историческата част на Дюселдор

Четвърти заподозрян в готвените планове – на 25 години, бил арестуван още през февруари във Франция.

Инициалите на задържаните са Салех А., Хамза К. и Абд Арахман А.К. и са се готвели да приедат в действие плана си в Дюселдорф.

Ръка с белезнициСалех и Хамза са преминали от Сирия в Турция през 2014-а, а миналата година са се придвижили до Германия по Западнобалканския маршрут с бежанската вълна към Европа. Арахман е бил в Германия преди това и е работел в терористичната групировка „Джебхат Ан-Нусра” като експерт по експлозиви.

През последната година „Ислямска държава” се активизира в Европа. На 13 ноември в Париж загинаха 130 души след серия от атентати.

Брюксел беше следващата цел на терористите. Взривове на летището и метрото отнеха живота на 32 души на 22 март. Терористичната клетка се оказа изцяло от белгийски и френски граждани с арабски произход, голямата част родом от Брюксел.

Разкритите в Германия случаи се отличават от предходните събития по това, че организаторите не са европейци, а сирийци, дошли в Европа с бежанската вълна, след като миналата година в Германия влязоха над 1 млн. мигранти, подгонени от граждаката война в Сирия, която продължава вече 5 години.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …