Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Първанов не казва дали иска да става президент

Първанов не казва дали иска да става президент

Президентът от 2002 до 2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов е на мнение, че в обществото трябва да се състоят сериозни дебати за възстановяването на отношенията с Русия. Причината е, че към днешна дата никой от политиците ни няма добро взаимодействие с нея, а български премиер не е бил от години на посещение там, което е голям проблем.

Първанов дори предлага услугите си в това отношение, като обяснява, че влиянието му в Русия може да се търси в исторически план.

Президентът предначерта стратегията, която трябва да има България в Европейския съюз и посочи, че трябва да си извоюваме специфични отношения с някои страни, защото Европа няма да загуби от тях, а България само може да спечели и посочи като доказателство „Южен поток” и това, че гръцкият премиер Ципрас не се е интересувал от мнението на ЕС, докато ние се допитваме за всичко.

Георги Първанов
Георги Първанов, Източник: ПП АБВ

Първанов направи констатацията, че ако от Европа са искали да ни помогнат, е нямало да спрат проекта „Набуко”.

Лидерът на АБВ вижда още възможности за реализация на т. нар. „Голям шлем” („Южен поток”, АЕЦ „Белене” и газопровода Бургас – Александруполис) в изпращането на министър Даниел Митов в Сочи със задачата да проучи нещата и да ни върне в играта.

Първанов не каза еднозначно дали ще се кандидатира за президентските избори, каквато юридическа възможност според него има, а само уточни, че по този въпрос ще говори след партийните форуми на АБВ и на евентуалния коалиционен партньор за поста на предстоящите избори.

Президентът завърши енигматично с думите, че АБВ има силни фигури, но е разумен партньор.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …