Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Противниците на монархията в Испания се увеличават

Противниците на монархията в Испания се увеличават

Алберто Гарсон
Алберто Гарсон, Източник: Wikimedia

30-годишният марксист Алберто Гарсон, лидер на крайнолявата формация „Обединена левица”, е най-популярният политик в Испания, на прага на предсрочните парламентарни избори.

Той е противник на монархията и системата на капитализма, която, според него, ще се разпадне заради несъвършенствата си.

Гарсон е уловил настроенията на нацията и коментира, че щом отявлен републиканец и комунист като него е с такава популярност, процесите, които стават в страната, са сериозни.

Преди няколко месеца партията му се обедини с движението „Подемос” срещу строгите икономии. Данните от последните социологически проучвания преди вота отреждат на новата формация „Унидос подемос” 25% от гласовете, което ще й гарантира второто място в надпреварата, надминавайки вота за традиционната левица.

Водещата Народна партия вероятно отново няма да има достатъчна подкрепа, за да състави самостоятелно правителство.

Така крайната левица може да се окаже с решаваща роля в бъдещото управление

Гарсон се харесва на младите, разочаровани от статуквото, защото се държи умерено и не е толкова краен като лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас. С това се обяснява и бързият възход на партията му. Лидерите на двете формации са пълни противоположности.

Иглесиас обича да се изявява като пламенен оратор, Гарсон работи на „тихия фронт” и пише икономически книги. Самият той признава, че вярва в класовата борба и в победата над капитализма, докато от „Подемос” се определят за „постмарксисти”.

Несъвършенството в испанската избирателна система прави сливането на двете формации успешен ход. При предишните парламетарни избори партията на Гарсон получи 4% от гласовете, но само 1% от депутатските  места.

Обединената сега формация има изгледи за успех на изборите, но за да предяви претенции към властта, ще се нуждае от подкрепата на социалистите. Те са изправени пред дилемата да подкрепят традиционния си противник от Народната партия, или да се доверят на новия си опонент, но все пак по-близък в идеологическо отношение, в лицето на „Унидос подемос”.

Визията на Гарсон за едно евентуално управление включва създаване на 300000 работни места чрез развитие на инфраструктурни проекти, финансирани от по-високи данъци върху капиталовите доходи и увеличаване на данъчноот бреме върху бизнеса. Той подкрепя страни като Гърция, Португалия и Италия, които са против мерките за строги икономии. Вотът на испанците в края на седмицата ще покаже дали идеите на Гарсон ще получат зелена светлина за реализация.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …