Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Нов Европейски съюз ще кроят на среща в Берлин

Нов Европейски съюз ще кроят на среща в Берлин

Неочакваният резултат на вота във Великобритания накара Германия и Франция да се замислят за промени в ЕС след напускането на Обединеното кралство.

Европейски парламент
Европейски парламент, Източник: Wikipedia

Целта е да се създаде по-гъвкав съюз, с по-малко интеграция и по-функциониращи институции, а това ще е темата на срещата в Берлин, инициирана по спешност от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който отправи покана към колегите си от страните-основателки на съюза.

Вила „Борсиг” край германската столица стана домакин на събитието, което събра външните министри на Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Те ще оформят т. нар. Берлинска декларация, която ще начертае пътя за излизане от кризата в Евросъюза. В нея ще бъде заложена по-голяма свобода на отделните членки и ако не желаят да участват в определени интеграционни инициативи, волята им ще бъде уважена.

Анализира се как да се увеличи функционалността на съюза, без да се налага създаването на нови структури и институции

Специално внимание ще се обърне на ограничаването на суверенитета на Брюксел, което ще е предпазна мярка срещу бъдещи референдуми, предизвикани от популистки настроени среди с аргументация за диктат и отнемане иманно на суверенитет.

Щайнмайер изрази увереност в бързото и без излишно усложняване излизане на Великобритания от съюза, което би било вредно и за двете страни. Тази му позиция бе подкрепена и от колегите му и с това задочно се отговори на намерението на Лондон да не бърза с подаване на молбата си за излизане.

Бе отправен и призив резултатът от вота на Острова да не бъде драматизиран

В Берлин предстои среща между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Новите идеи от Берлин ще бъдат обсъдени в средата на седмицата в Брюксел, като за първи път в срещата на върха няма да бъде поканена Великобритания.

Ангела Меркел изрази очакване, че европейските граждани ще си дадат сметка колко важна роля в живота им играе ЕС и няма намерение да „притиска” Великобритания да побърза с излизането от общността след станалите ясни резултати от референдума, на който мнозинството граждани ясно изразиха позицията си против съюза.

Канцлерът напомни, че Великобритания все още е пълноправен член, излизането й не е утвърдено и процесът не е завършен, а по този въпрос има съгласие с премиера Дейвид Камерън.

На фона на тези събития британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаряше за финансовите услуги и капиталовите пазари, подаде оставка с аргумента, че не е редно, с оглед резултатите от референдума, да продължи да изпълнява функциите си, сякаш нищо не се е случило. Към неговия ресор веднага бе прехвърлен зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер, Източник: Wikimedia

Председателят Жан-Клод Юнкер отреди водеща роля на Германия в ЕС след резултата от вота във Великобритания. Той дори пргнозира, че сега ролята й ще се засили и ще стане още по-важна. Юнкер призна, че ЕС със сигурност не е съвършената организация, но на този етап е най-доброто, с което европейските граждани разполагат, за да се живее в мир, свобода и благополучие на базата на постигнатия компромис. Великобритания ще липсва на всички в този сложен момент, но и премиерът Камерън носи вина, според Жан-Клод Юнкер, защото „когато човек от понеделник до събота кълне Европа, е трудно в неделя да мине за убеден европеец” и Брюксел не може да бъде винен за резултатите от вота, още по-малко Европейският парламент, комисията или Европейският съвет, а допитването е резултат от желанието на самия Камерън.

Лидерите от ЕС трябва да обмислят как да опровергаят притесненията на хората и да се противопоставят решително на популистките настроения и това ще стане на срещите в сряда и четвъртък, но Юнкер не изключва и инициативи за нови референдуми, защото средата за тях сега е благоприятна и ще бъде използвана от популистите с антиевропейски идеи.

На резултата от референдума на Острова може да се погледне и положително, защото бързо ще стане ясно, че Великобритания е била по-добре в общността и това ще изиграе оздравителна роля за съюза.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц се изказа остро срещу намерението на премиера Камерън да се оттегли чак през октомври, защото по този начин целият континент се превръща в заложник на теснопартийните консерваторски идеи, а „партиен конгрес може да се свика и утре сутрин при добро желание”, завърши с иронично предположение Шулц.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …