Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Неделчо Колев отново застана начело на щанги-федерацията

Неделчо Колев отново застана начело на щанги-федерацията

Българската федерация по вдигане на тежести преизбра Неделчо Колев нейн председател.

Това се случи днес на Общото събрание на федерацията, на което присъстваха 44 клуба. Колев получи цели 42 гласа. На събранието бе гласуван и новият Управителен съвет, в който членове са самият Колев, генералният секретар Борислав Гидиков, Димитър Димитров, Владимир Боянов, Георги Михайлов, Кирил Панайотов и Живко Архондев.

Преди да бъде преизбран председателят на БФВТ Неделчо Колев представи отчет за дейността си в периода 2011 – 2016 година. Той не пропусна да изтъкне и основните приоритети в работата на централата. Освен това Колев докладва и за представянето ни на големи първенства. Председателят посочи като приоритет участието на младите надежди. Отчетените успехи за периода са с общ брой 154 спечелени медала от световни и европейски първенства в различни възрастови групи, 30 от които златни. Споменати бяха и завоеванията от континентални първенства по вдигане на тежести, където си тръгнахме с 5 отличия при 15-годишните, 3 при 20-годишните и едно при мъжете, където се наредихме 4-ти в отборно класиране от 38 държави.

От отчетите стана ясно, че за периода са подобрени 65 нови държавни рекорда, като е отчетено и увеличаване с 25 % на участниците в националните първенства и турнири.

ЩангаНа събитието не пропуснаха да споменат и силно редуцираното държавно финансиране след допинг проверката от март миналата година. Оказа се, че на среща при спортния министър миналата седмица се е стигнало до общото становище за наличието на реални основания за по-добро бъдеще.

Участие в събранието днес взе и зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, който се обърна със следния апел към присъстващите: „Призовавам да загърбите дрязгите и да започнете отново да работите всички заедно. Треньорите да си сътрудничат и да помагат на старши треньора, както бе в миналото, когато системата работеше много по-успешно. Финансирането от Министерството е съобразно представянето предишните години. Според възможностите ще правим максималното да осигурим условия за развитието на този важен и от край време успешен за България спорт“.

На събранието бе дебатирано и  предложението за създаване на Национална лига по вдигане на тежести. Стигна се до консенсус, че проектът трябва да се съгласува с общинските власти и с регламентите на подобни състезания на водещите в този спорт нации.

Неделчо Колев изрази своите благодарности за повторното му оказване на доверие и заяви ясно, че е уверен в работата, която върши и ще се постарае тя да допринесе максимално за успехите и обединението на всички в българските щанги. „Ще дам всичко от себе си за да защитавам и занапред по най-добрия начин интересите на нашия спорт,“ сподели Колев.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …