Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Нарушено ядрено споразумение от ПРО на САЩ в Румъния

Нарушено ядрено споразумение от ПРО на САЩ в Румъния

Вечната конфронтация между Русия и САЩ отново ескалира, но този път в РумънияСпоред Русия ядреното споразумение е било нарушено от американският противоракетен щит в Румъния.

Иенс СтоленбергРуското външно министерство заяви днес, че инсталирането от Съединените щати на европейски противоракетен щит в Румъния е нарушение на споразумението за ядрените сили със среден обсег, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс и БТА.

Потвърждаване на оперативната готовност на системата за противоракетна отбрана „Иджис ъшор“ („“) ще се състои утре в румънската военна база Девеселу , Румъния, след като в края на миналата година завършването на инсталирането й беше потвърдено.
Редица американски официални представители ще присъстват на церемонията, включително помощник държавният секретар по контрола на въоръженията Франк Роуз и Дъглас Лут. постоянният представител на САЩ в НАТО.

Утре в Румъния ще пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Едва десетилетие, след като Вашингтон предложи да защити НАТО от иранските ракети, щитът предстои да бъде активиран и въпреки предупрежденията от руска срана, че Западът заплашва мира в Централна Европа, отбелязва Ройтерс.

Според Руското външно министерство е, че се допуска грешка с решението да се инсталира щитът в Румъния, като това засяга конкретно руската национална сигурност.

От своя страна, Франк Роуз започна обиколка из Европа. Американският помощник-държавен секретар по контрол на въоръженията ще посети и България. Обиколката на Роуз започна днес и ще продължи до 21 май.

След церемонията в Румъния той ще присъства на такава и в Полша, с която ще се сложи начало но изграждането на отбранителен комплекс като този в Румъния.

Чрез системите в Румъния и Полша се цели една стабилна защита от заплахи, които не са насочени срещу Русия и произлизащи извън евроатлантическия регион.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …