Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Кристалина Георгиева в борба с Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Кристалина Георгиева в борба с Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира пред BBC уклончиво възможността да се кандидатира в последния момент за генерален секретар на ООН:

„Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане”.

Въпросът, който се повдига напоследък, е дали Източна Европа ще загуби състезанието за това кой да оглави ООН? А това може да се случи по няколко причини.

Кристалина ГеоргиеваЕдната е, че самите страни не достатъчно активно подкрепят кандидатите си, а районът като цяло е неспособен да се обедини около една кандидатура, която да издигне.

Досега в надпреварата участие са заявили 11 претенденти, 8 от които са от Източна Европа, а между тях е и Ирина Бокова. Наблюдателите отбелязват, че това е риск кандидатурите им взаимно да се обезсилят и това да отвори път за силни претенденти като Сусана Малкора от Аржентина, Хелън Кларк от Нова Зеландия и португалеца Антино Гутериш, доскорошен ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

През юли ще има вътрешна проверка, при която ще стане ясно кои от кандидатите имат по-големи шансове и ще продължат надпреварата.

И тук излиза възможността Кристалина Георгиева да обяви всеки момент, че ще се включи и тя

В началото изглеждаше , че кандидатът от България Ирина Бокова има най-големи шансове за успех. Тя е подкрепяна от Русия. Имиджът й обаче пострада след разследване на действията й в ЮНЕСКО, както и подкрепата й за Палестина – нещо, което не е по вкуса на САЩ.

Почти половината от бюджета на ЮНЕСКО, където Бокова е генерален директор, отива за заплати.

Кристалина Георгиева има сериозни постижения като администратор в Световната банка и като бивш еврокомисар по хуманитарните въпроси. Сега е еврокомисар по въпросите на бюджета.

Ирина БоковаНеотдавна тя е ръководела екип за наблюдение на новите правила за хуманитарните операции на ООН, който е дал идеята, че чрез директно насочване на средствата към нуждаещите се всяка година биха моги да се спестят 1 млрд. долара разходи.

Налага се мнението, че Кристалина Георгиева и Антонио Гутериш биха могли да донесат промяната, от която ООН се нуждае. Процедурата е толкова отворена, че ако петте страни – постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, решат да я подкрепят, тя може да се включи.

Изборът ще стане през октомври, когато Русия ще председателства Съвета за сигурност на ООН. Има нагласа следващият лидер да има добър опит като ръководител на международна организация и това да бъде жена, а Русия настоява да говори руски, което изненадващо може да сведе избора към двубой  между двете българки.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …