Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Димитър Консулов: Качествено и евтино са напълно несъвместими

Димитър Консулов: Качествено и евтино са напълно несъвместими

Цената на качествената майонеза е над 5 лева за килограм

Според проучване направено от „Активни потребител“ майонезите на българския пазар, чиято стойност за килограм надхвърля 5 лева, може да се смятат за истински.

Изследването е направено на общо 16 различни марки, които се предлагат. От тях в най-ниската категория, под 4 лева за един килограм, са 6 марки, а в 3 от тях не са открити следи от истински яйца.

Тествани са и продукти, които са представени като „детски“. Така например в рекламираната като нискомаслена детска майонеза „Олинезко“, ниските нива на мазнини са заменени с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Една стандартна разфасовка на тази майонеза е 450 грама, според резултатите от изследванията тя съдържа почти 5 чаени лъжици захар или 22,5 грама.

От изследването става ясно, че въглехидратите добре компенсират наличието на мазнини, но в същото време според енергийната таблица на продуктите приличат повече на шоколадово изделие, от колкото на приетите международни стандарти за приготвяне на майонеза. В нормални количества яйченият сос, би трябвало да съдържа между 2 и 5% въглехидрати, с добавянето на захар в продуктите това ниво се покачва до 50%, с което и коренно се изменя хранителният им профил.

Освен, че са вредни за външния вид на хората, които ги консумират, майонези с високо съдържание на захар в тях, могат да бъдат опасни за живота на диабетиците.

В 8 от всичките изследвани търговски марки мазнините, които са открити след тестването на продуктите не са въведени в съдържанието на етикета на опаковката.

МайонезаСпоред етикета на майонеза „Микадо“, тя съдържа 40% мазнини и 5,8% въглехидрати. Тестовете на „Активни потребители“, обаче отчетоха 25,9 на сто мазнини в сравнение с 22,1% въглехидратно съдържание. При „Clever“, фирмената марка на магазини „Billa“ въглехидратните нива близо 5 пъти надминават посочените 4,2%, а мазнините отново са в по-малко количество – 17,8% от написани на опаковката 31%. Сред водещите марки с нереално отразено съдържание на въглехидрати, заместващи мазнини е и „Аro“. При нея на етикета са посочени 31%, а отчетени 15,6% мазнини, докато въглехидратите са 21,58%, при споменати в етикета 5,3%. Като изводи от проведеното проучване върху гореспоменатите търговски брандове, „Активни потребители“ заключиха, че въглехидратните нива достигат до 20% от цялостното тегло на продуктите.

В 3 от всички тествани майонези посочената в етиката информация не отговаря на изискванията на Регламент 1 169 на Европейската комисия. В 37,5% от майонезите не са открити яйца, а в същото време те са написани, като основен продукт в съдържанието на соса. Тези продукти не би трябвало да се наричат майонези, защото хранителната таблица им таблица не съдържа основната хранителна съставка, а салатен дресинг, както е прието според международните стандарти.

Лидерът и на пазара и в направеното изследване е майонеза „Краси“. Според етикета, на количество от 100 грама, тя съдържа 55 грама мазнини, от които 5,3 са наситени мастни киселини и 2,4 грама въглехидрати, от които 0,7 са захари. При проведените тестове в „Краси“ не са открити разминавания според упоменатото на опаковката, и намиращото се в нея.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …