Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Кариерен шлем за Новак Джокович

Кариерен шлем за Новак Джокович

Първа титла на Ролан Гарос в кариерата си спечели Световният Номер 1 Новак Джокович от Сърбия.

На финала в Париж той не остави никакви шансове на Анди Мъри от Великобритания и го победи с 3-6, 6-1, 6-2, 6-4. Сърбинът вече имаше три загубени финала в този турнир – два от Краля на клея Рафаел Надал и миналата година от Стан Вавринка, и началото на мача днес постави въпроса дали историята няма да се повтори още веднъж.

В желанието си за титлата Джокович започна вихрено мача и проби на нула подаването на Мъри. Още в следващия гейм обаче с перфектна комбинация от къса топка и прехвърлящ удар британецът върна пробива.

В тези минути тактиката на Мъри работеше безупречно, той играеше агресивно и с още един пробив отвори преднина в сета до 4-1.

Джокович пък играеше сковано заради очакванията на всички да спечели най-накрая и този турнир. Така допускаше голям брой непредизвикани грешки, най-вече от форхенд. В шестия гейм все пак успя да спечели подаването си, но не можа да се противопостави на инерцията, която бе набрал Мъри и сетът отиде в полза на британеца с 6-3 след 48 минути игра.

Мъри започна силно и втората част и с минаващ удар от форхенд получи възможност за пробив, но Джокович я спаси и си спечели подаването, а на свой ред стигна до пробив след сгрешена къса и двойна грешка на Мъри. И тук устремът на британеца сякаш бе прекършен. Ходът на мача изцяло се обърна в полза на сърбина. Последва нов пробив и на свое подаване сърбинът затвори сета с 6-1 и изравни резултата.

Новак ДжоковичСценарият и в третия сет се повтори. В третия гейм Ноле проби, като използва две неразчетени излизания на Мъри на мрежата. След атрактивно разиграване не закъсня и вторият пробив – Джокович пласира къса топка с максимално разтегнато тяло, в отговор на къса топка от страна на Мъри. Британецът ставаше все по-нервен, а сервисът и всички компоненти в играта на сърбина вървяха перфектно. Въпреки това Мъри можеше да върне поне единия пробив, но Джокович се защити и завърши частта с 6-2, което го доближи само на сет от мечтаната титла.

Мъри бе загубил 12 от последните 15 гейма и беше важно да започне оптимистично четвъртия сет. Джокович обаче го проби още на старта, като отрази на пръв поглед безнадеждно стоп-воле. Последваха минути, в които двамата си взеха подаванията, стигна се до 4-2 и тогава сърбинът отново проби с форхенд уинър по правата и сервираше за титлата.

Напрежението си каза думата и Мъри успя да върне единия пробив при 3-5. Изражението на лицето му стана по-оптимистично и в следващия гейм успя да спечели и подаването си. При 5-4 Джокович отново сервираше за титлата, но сковаността му подари първата точка на Мъри. Все пак успя да се съсредоточи и достигна до два мачбола при 40-15. В този момент напрежението отново взе връх и с двойна грешка, последвана от непредизвикана, резултатът в гейма бе изравнен. Последва нов мачбол, Мъри сгреши и това беше краят на мача.

По този начин Новак Джокович спечели 12-а титла от Големия шлем и добави единствената, която нямаше във витрината си – тази от Ролан Гарос. Той се превърна в петия тенисист в оупън ерата с титли от всичките четири турнира след Род Лейвър, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Нещо повече, след Големите шлемове на Род Лейвър, Джокович е и единственият, който в момента държи титлите на всичките турнири от Шлема последователно, макар и не в една календарна година. Победната му серия започна на Уимбълдън миналата година, продължи на US Open, спечели и първия за годината турнир от Шлема Australian Open. Моментът е исторически и с това, че Джокович има възможността до края на годината да направи не само Голям шлем, печелейки четирите турнира вече и в една календарна година, но и т. нар. Златен шлем, защото може да триумфира и с титлата от Олимпиадата в Рио.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …