Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Исландски учени: Можем да превърнем въглеродния диоксид в камък

Исландски учени: Можем да превърнем въглеродния диоксид в камък

Исландски учени откриха как да сведат въглеродния диоксид до ново състояни

Ново революционно и ефективно средство за справяне с глобалните климатични промени и по–конкретно ефективното превръщане на въглеродния диоксид в камък, е вече възможно, пише „Индипендънт“.

Експериментите

Докато таеше 2-годиният проект, наречен „CarbFix”, исландски учени-специалисти са изпомпвали комбинация между парниковите газове и вода на 540 м. дълбочина в базалтовите скали под геотермалната централа „Хелисхейди”. Резултатите от този експеримент са пометени на страници на журнал „Наука”. А самите те са свързани с киселинната смес, разтворила калциевия магнезий в скалите. Така по естествен път се е създал варовик, който може да задържи газа постоянно.

Заключенията

CO2Д-р Юрг Матер от Университета в Саутхемптън, един от научните ръководители на експеримента ясно обоснова резултатите: „Това вече не е газ. На практика въглеродния диоксид се превръща в камък“.

За изключително краткия период на това изследване, специалистите са установили много любопитен факт – 95% от въглеродния диоксид е бил усвоен в скалите. Това се оказва изненадващо бърз темп.

Цели 10 млн. долара е „погълнало“ това изпомпване за последните 2 години. Въпреки това учените не се отказват, но констатират друг проблем. Оказва се, че въпросът със съхранението на газа след като бъде извлечен от въздуха, е много належащ. Матер заключи, че решението може да е конкретно свързано с изпомпването на газът в базалт. Тъй като една от най-разпространените ефузивните вулканични скали е именно базалтът, решението няма да представлява толкова голям проблем.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …