Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Има ли Путин решение за бежанците?

Има ли Путин решение за бежанците?

Има ли решение на бежанския проблем руският президент Владимир Путин и каква е основната му стратегия за справянето с потока от „новодошли“, стана ясно на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас, проведена петък вечерта .

 

Освен това на срещата бе обсъден и въпросът за едно по-стабилно бъдеще и осигуряване на едни по-благоприятни условия за живот в Сирия, Ирак и другите конфликтни точки в Близкия изток и Северна Африка.

Руският държавен глава сподели желанието си за създаването на един по нормален живот на сирийците, иракчаните и либийците, но единствено в собствените им страни. „Пречката за постигането на набелязаните цели са терористите, а с тях можем да се справим единствено, ако сме единни“, заяви още  Путин.

Пресконференцията в Гърция доведе до още едно заключение от руска страна – Путин заяви, че Москва очаква Турция да предприеме действия по въпроса със сваления бомбардировач Су-24 през ноември миналата година, предаде ТАСС.

Путин и Ципрас„Турция пасува – не предприема никакви конкретни действия“, каза Путин. Той не пропусна да спомене и казуса с обтегнатите Руско-Турските отношения  и смело заяви, че основният виновник за сегашното положение, в което се намират държавите не е Русия.

На срещата в Гърция, освен преговори между двете страни, бяха подписани и множество документи, включително политическа декларация между държавите.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви своето мнение, че Руско-Гръцките отношения могат да доведат до едно нови ниво на комуникация между двете държави, и не само. Те могат да преобърнат езика, който Русия и ЕС и Русия и НАТО говорят.

Русия е един от основните фактори и главен стратегически избор, изграждащи европейската сигурност“, добави той, цитиран от РИА Новости.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …