Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Американски изследователи откриха именития кораб „Индевър“

Американски изследователи откриха именития кораб „Индевър“

Въпреки че първото съобщение за предполагаемо откриване на останките на легендарния кораб Индевър“ беше направено преди десет години, вече е факт , че  корабът на английския мореплавател капитан Джеймс Кук е открит от американски изследователи .

Джеймс КукЗнаменитият мореплавател, изследовател, откривател на множество, непознати за европейците, острови и територии, учен – член на Британското кралско научно дружество Джеймс Кук е бил  участник в три големи околосветски експедиции. Именно в първата, е кръстосвал моретата с тримачтовия кораб „Индевър“. Екипажът първоначално се състоял от 98 човека, в т.ч. 13 войници, а корабът е бил снабден с  с продоволствия за година и половина и въоръжен с 22 оръдия.

С този оскъден екипаж, на чело на който е бил Кук „Индевър“ се превръща в един от най-известните кораби в морската история. Това са първите европейци, достигнали днешната Нова Зеландия и Големия бариерен риф край Австралия.

ИндевърСмята се, че корабът на капитан Кук е бил наричан „Лорд Сандуич“  и  според някой учени през 1778 г. корабът е бил потопен.

Експедицията, търсеща „Индевър“ се натъкнала на девет находища с отломки, за които се смята, че почни на 100% са останки от автентични кораб на Кук.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …