Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Защо някой народи не се усмихват често?

Защо някой народи не се усмихват често?

Къде са най-усмихнатите хора и кой не се усмихват достатъчно

Усмивките на руснаци, японци, иранци и французи не са едни от най-често срещаните. Но въпреки това не трябва да бързаме в своите заключения, пише Independent.

Психологът Куб Крус от Полската академия на науките се е постарал детайлно да изследва и разучи, феномена на така нареченото избягване на неувереност.

Казано накратко с този термин се означават отделни общества, в които хората не са склонни на откровение и усещат огромна доза дискомфорт, а понякога и огромен страх. Това разбира се не се случва винаги, а само попадайки в нееднозначни ситуации. Обикновено такива личности са част от т.н. несвободни страни – лишени от достатъчна политическа свобода. Но не само този фактор играе важна роля в живота и представите на „неспособните да се усмихват“. Възможно е хората да пребивават в страни , където образователната система и социалните норми всячески оказват влияние върху човешките емоции, забранявайки дори нормалното им изявяване.

Куб Крус е на мнение, че в подобни държави усмивката може да се възприеме не като жест на уважение или емоция, а точно обратното – като двуличие и лъжливост.

Усмихнато детеЗа да бъде този казус изяснен, се е провело мащабно изследване, а в него са взели участие няколко хиляди души от 44 страни. Основната им задача е била  да оценят осем лица на снимки – такива, които и се усмихват и съответно не усмихващи се. От отчетените резултати става ясно, че в някои страни хората, които се усмихват дават ясен знак, че не са достатъчно интелигентни. Такива държави са Япония, Иран и Русия.

Ето го и възприемането на усмихнатите личности от другата страна – на усмихващия не може да се има вяра и той се възприема като изключително неискрен. В страните като Аржентина, Зимбабве, Иран и Русия преобладава такова разбиране.

Изследователите забелязват, че основните фактори, които указват огромно влияние върху усмивката са тясно свързани с пола, образованието и социалното положение на човека.

Строго индивидуално или не, усмихвайте се повече – една истинска усмивка може да промени нечий живот!

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …