Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Доклад за заплахата от „Ислямска държава” представи Бан Ки Мун

Доклад за заплахата от „Ислямска държава” представи Бан Ки Мун

Опасността от „Ислямска държава” остава и придобива нови измерения, се казва в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Групировката понесе сериозни загуби и разпространението й на нови територии бе ограничено от международната коалиция, но групировката остава стратегическа заплаха и не е неутрализирана окончателно, се прави извод в доклада.

Анализите сочат, че „Ислямска държава” преминава към друга тактика, а атентатите в Русия, Египет, Франция, Германия, САЩ, Индонезия и Бангладеш подкрепят тази теза.

Предупреждава се за опасност от координирани атаки на граждански цели и атентатите в Париж и Брюксел показват гъвкавата организация и етапно реализиране на такива актове.

ТалибаниВ резултат от въздушните удари по обекти в Сирия и Ирак, контролирани от групировката, добивът на нефт е намалял от 30 до 50%, а той е основният ресурс за ислямистите. Оценките показват, че през последните години 38000 чужди бойци са влезли в територии, контролирани от групировката. Други изчисления сочат за 30000 бойци от Сирия, Ирак и други страни, които са на разположение на „Ислямска държава”. Потокът от привърженици не спира, а все по-притеснителен става фактът, че се вербуват жени и деца за нечовешките каузи на групировката.

Друг основен момент в организацията е, че значителен брой от чуждестранните бойци се завръщат по родните си места, но запазват радикалните си възгледи и са в готовност за извършване на терористични нападения в собствените си страни.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …