Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Дипломатически спор доведе до оставката на Хансьорг Хабер

Дипломатически спор доведе до оставката на Хансьорг Хабер

„Започна по турски, свърши по германски“ – думи, равносилни на оставка

Хансьорг Хабер – досегашният ръководител на мисията на ЕС в Турция се е оттеглил от поста си. Това съобщи днес дипломатически представител, цитиран от агенция „Ройтерс“ и БТА.

Хансьорг Хабер не бе съгласен с начина на Турската държава да се справи с мигрантския проблем и прилагането на мигрантското споразумение с Европейския съюз. От турското външно министерство не му останаха длъжни и миналия месец призоваха Хабер да отговаря за нанесената на Анкара обида.

Август е месецът, в който Хабер вече официално няма да бъде част от ЕС. Важен момент е, че той няма да посочи конкретна причина. Говорителка на Европейската комисия потвърди: „Наследникът му ще бъде назначен своевременно. Европейският съюз продължава да работи с Турция, която е ключов партньор и кандидат за членство.“

Думите говорят…

Хансьорг ХаберОт турското министерство не успяха да приемат думите на Хабер, прераснали в забележка. Германската поговорка, която той цитира „Започна по турски, свърши по германски“ доведе до „изземането“ на поста му. Ръководителят коментира споразумението за мигрантите с думите „Тук се случи обратното. Започна по германски и свърши по турски“. Това се случи пред репортери и ситуацията загрубя.

На свой ред, министърът по европейските въпрос Волкан Бозкир не остана безучастен и изрази своето критическо становище, че подобни изрази не могат да бъдат част от речника на един посланик.

Турско-европейските отношения или къде е слабото звено

Мигрантската сделка и по-конкретно сключването й доведоха до ескалирането на отношенията между ЕС и Турция. Първоначалният замисъл на сделката бе тя да предотврати и окончателно да спре потока на мигрирарищите хора, цялостното й осъществяване засягаше пряко турските граждани, в частност – идеята за падане на визите за краткосрочно пътуване в Шенген за гражданите на Турция.

Пред 72 правни критерия бе изправена турската столица Анкара, в стремежа си да осъществи замисъла. Най-основният такъв е за промяната на дефиницията за термина „тероризъм“.

Бинали ЙълдъръмОтношенията между двете страни ескалираха още повече, когато президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че може и да преустанови изпълнението на споразумението за мигрантите, в случай, че визите не паднат. Председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер не се стърпя и отправи сериозни коментари относно наболелия проблем.

За всички стана ясно, че Турция няма да триумфира ако продължава така. Това бе потвърдено от председателя на ЕП Мартин Шулц. Турският отговор не закъсня –  новият премиер на Турция Бинали Йълдъръм заяви ясно, че страната му никога няма да прибегне към промяна в своето законодателство.

Приятели или съперници – Турция или Германия

Разногласията между Анкара и Берлин продължават. Ердоган повдигна обвинение срещу немски сатирик за нанесена обида по негов адрес и то в ефир. Това не са първите Немско-турски съдебни спорове. Турският президент води дела срещу режисьора Уве Бол и Матиас Дьопфнер.

В последните месеци канцлерът Ангела Меркел и Ердоган сложиха началото на своето сътрудничество. Това допринесе за редици критики по адрес на Меркел.

Съвсем скоро, обаче, арменският геноцид бе официално признат, а Анкара не се стърпя и горещо протестира.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …