Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / 2/3 от европейците определят джихадистите като най-голямата заплаха

2/3 от европейците определят джихадистите като най-голямата заплаха

Най-голям страх от „Ислямска държава” изпитват испанците. Според 93% от тях джихадистите са най-голямата заплаха. 91% от французите споделят това мнение, а 89% от германците също виждат проблема там.

Други опасности за човечеството като глобалното затопляне, икономическата криза и бежанският проблем са останали на заден план в опасенията на европейците.

Такива са резултатите от представително проучване на американския изследователски център”Пю”, което обхваща 10 страни, в които е съсредоточено 80% от населението на Европейския съюз, което движи 85% от европейската икономика. България не участва в допитването.

Само 20% от европейците не се страхуват, че джихадистите могат да доведат до унищожението на Европа. Такива са настроенията особено след терористичните атаки в Париж и Брюксел. Поляците извеждат на първо място проблема с бежанците с незначителна преднина пред опасността от „Ислямска държава”.

Логично, за гърците проблем №1 е икономическата криза

Цели 95% от тях смятат, че икономическата нестабилност ще доведе до крах западната цивилизация.

ДжихадистиГолемите държави се опасяват, че ако действат с по-голяма настойчивост срещу ислямистите, това може да доведе до по-голяма ожесточеност от тяхна страна. 64% от германците, 57% от британците и 51% от французите са против военно разрешение на проблема. Половината поляци, италианци, унгарци и шведи са за употреба на военна сила срещу „Ислямска държава”.

Въпросът за начина на противодействие срещу джихадистите разделя европейците идеологически, според проучването. Защитниците на десни партии са за по-твърди действия и военна намеса, докато привържениците на лявата идея са предпазливи и имат опасения от отмъщение на групировката.

Образователният ценз също влияе върху предпочитанията на анкетираните. По-образованите са за внимателни действия, докато за здрава ръка се обявяват хората без университетско образование.

Сравнително единодушие се наблюдава единствено по проблема с глобалното затопляне.

Бежанският проблем обаче води до ново разделение в мненията

Полша, Унгария, Гърция и Италия виждат по-голяма заплаха в мигрантските потоци, докато Германия, Швеция и Холандия, които пък са оновна цел на икономическите мигранти, не виждат чак такъв проблем в тях. Погледнато глобално, привържениците на десните партии се притесняват повече от пришълците, отколкото поддръжниците на левите, сред които има и много природозащитници.

49% средно за Европа смятат, че големият брой бежанци е заплаха за страната им

Русия - ЕСПоляците виждат от страна на Русия значителна заплаха, като за две трети от тях тя е реална. Останалите европейци не отделят такова голямо значение на този проблем. 31% от германците и 34% от французите се вълнуват от напрежението по оста Брюксел – Москва. За Западна Европа по-голяма заплаха представлява икономическото чудо Китай, отколкото проблемите с Кремъл.

Европейците дори са критични към подхода на Брюксел към Русия

Над половината не са доволни от политиката на ЕС спряма руснаците. Най-недоволни са гърците, които са традиционен партньор на Москва и за 89% от тях е нужно ЕС да развива икономиката си в сътрудничество с Русия, а не да налага ембарго. Шведите и холандците пък настояват за по-твърда позиция. Привържениците на твърдия курс надделяват с малко и при унгарците, германците и италианците.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …