Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Делото на Брендо се отлага за 21 септември

Делото на Брендо се отлага за 21 септември

Свидетелят, по делото срещу Евелин Банев – Брендо за пране на пари, Георги Караманлиев ще бъде разпитван посредством видеоконферентна връзка, тъй като се намира в Швейцария и няма възможност да присъства на съдебния процес.

В разговор на деловодителя на състава на Софийски градски съд с Караманлиев, свидетелят е изтъкнал като основателна причина, за липсата си в съда тежкото здравословно състояние, в което се намира съпругата му. Това е и причината, заради която делото се отлага за септември. Георги Караманлиев ще бъде разпитан в Швейцария, но за целта трябва да бъде изготвена съдебна поръчка, което отнема време.

В Софийски апелативен съд, освен Брендо, подсъдими бяха и брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и нейната сестра Десислава Дишлиева, която е вдовица на Коко Дишлиев, разследван през 2003 година.

Евелин Банев - БрендоОт българското министерство на правосъдието ще изискат информация от италианския съд, пред който Брендо е подсъдим по дело за трафик на наркотици, станало известно под името „кокаинови крале“. От съдът ще искат от италианските власти данни за предполагаемите съучастници на Банев.

Бе направен опит за насрочване на делото за началото на юли, но се оказа, че адвокатите имат ангажименти с други дела, а след това е ваканцията на съда. Процесът ще се състои на 21 септември.

Процесът срещу Брендо и неговите съучастници от семейството му започна през 2007 година. През юни 2013 от Софийски градски съд дадоха седем години и половина затвор на Банев и три години условно на брат му, съпругата му и сестра и. Присъдата бе обжалвана на следващата година в Софийски апелативен съд и всички подсъдими бяха оправдани. В началото на 2015 от Върховния касационен съд върнаха делото за ново гледане, на което последната съдебна инстанция отмини присъдата за оправдаване на Банев.

От ВКС поискаха продължаване на съдебното производство  срещу Десислава Дишлиева на 12 май 2016. С това си решение от най-високото ниво в съдебната йерархия отмени решението на Софийски градски съд. От СГС прекратиха наказателното производство срещу Дишлиева. От ВКС смятат, че има нарушения в процесуалните правила и с оглед на това, възобновиха процесуалните действия срещу нея.

Групата е обвинена за пране на пари на стойност над 21,8 млн. лева на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …