Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Бившия директор на „Гранична полиция“ смята, че службите за сигурност не разполагат с необходимите ресурси, за да защитят границите

Бившия директор на „Гранична полиция“ смята, че службите за сигурност не разполагат с необходимите ресурси, за да защитят границите

Генерал Валери Григоров, бивш директор на „Гранична полиция“, каза пред БиТиВи, че не може да се разчита само на ограда по границата. Той не отрече напълно огражденията, но смята че те са част от комплексна система за охрана. Според ген. Григоров, в момента органите на реда в България, не разполагат с необходимите ресурси за установяването на контрол на границата. Той добави, че това главно се отнася за МВР.

По време на най-големия миграционен поток от 2011 до 2013 година не е трябвало да се търсят други варианти за опазване на границата, като включване на армията или други структури на реда, или командироването на 1000 души на месец, а е било необходимо да се укрепи службата, смята Валери Григоров. Според неговите изчисления извършените командировки и съвместната работа с останалите органи на реда е струвало на бюджета около 2 млн. лева месечно. Той се изказа, че вместо да се разходват излишно средства, парите могат да се вложат в подобряването на Гранична полиция, която ще създаде повече сигурност по границата.

Бежанци в ГърцияСпоред бившия шеф на граничарите, заради общо седемте промени в Закона за МВР, в момента се наблюдава нормативен, организационен и управленски хаос. Той също каза, че големия миграционен натиск, който се осъществява върху границите ни се дължи на неустойчивата политика на Турция спрямо споразумението с Европейския съюз. Григоров подчерта, че големия брой нелегални имигранти в Турция, могат да влияят върху миграционните процеси.

В ефир ген. Григоров коментира и опасността от африкански имигранти. Той смята, че дори по време на мирен живот, през последните 15 години, Африка генерира миграция. Според бившия шеф, при евентуалното затваряне на миграционния лагер в Кения, където се намират 300 000 сомалийци, със сигурност ще има допълнителен миграционен наплив.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …