Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Възможно ли е да забравим за инсулиновите инжекции?

Възможно ли е да забравим за инсулиновите инжекции?

Всички знаем, че диабетът е болест, която се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма. Това се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина, който е хормон, секретиран от панкреаса –стимулиращ клетките да абсорбират глюкозата и да я преработят в достатъчна за функционирането им енергия. Диабетът е една от най-разпространените заболявания на 21-ви век и учените все повече навлизат в естеството на проблема.

БорсаСпоред британския „The Telegraph“, американски учени смятат, че в за срок от една година е възможно да се възстанови производството на инсулин при диабетиците. Това може да бъде осъществено чрез подсилване на имунната система.

Здравите хора притежават милиарди Т-клетки, които имат функцията да защитават клетките, произвеждащи инсулин, от имунната система. Хората, страдащи от диабет тип 1 не разполагат с подобен брой T-клетки. Изследователи от университетите на Калифорния и Йейл обаче установили, производството на инсулин може да се възстанови с инжектирането на милиарди имунни клетки в организма. 14 души са били проучвани и получените резултати сочат, че терапията е безопасна.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …