Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Вселената се разширява с от 5 до 9% по-бързо, отколкото се смяташе досега

Вселената се разширява с от 5 до 9% по-бързо, отколкото се смяташе досега

Изследванията на учените показват, че Вселената, изглежда, се разширява с по-висока скорост от предвиденото. Ако резултатите се окажат верни, ще се наложи преразглеждане на основни процеси, които се извършват в нея от Големия взрив преди 13,8 млрд. години.

adam riesАдам Рийс от Научния институт на космическия телескоп, Нобелов лауреат и ръководител на изследването, заяви, че за учените този резултат е като тест на Вселената, нещо като изпит върху целия научен материал от човечеството. Въз основа на измервания от космическия телескоп „Хъбъл”, който наблюдава 2400 звезди и съпоставя разстоянията между тях, се изчислява скоростта на разширяване на Вселената.

Разминаването в предвидената и новоустановената скорост може да се дължи и на това, че досега тя се изчисляваше на базата на параметрите на космическия радиационен фон от 380 000 години след Големия взрив.

Учените трябва да установят дали изчисленията досега са били грешни, каквато теза изказват неучаствалите в експеримента учени, макар да не посочват доводи в подкрепа на това твърдение, или темповете на разширение наистина са се увеличили за времето от Големия взрив насам. Ако се окаже вярно, че Вселената се разширява по-бързо, ще излезе, че познанията за нея не са съвсем точни, според Рийс, който през 1998 г. доказа, че тя се разширява, а през 2011 печели Нобелова награда за физика. „Всичко е така, сякаш търсим някого и сме в помещението, в което той би трябвало да е, но гледаме към „грешна” стена”, се изрази образно ученият. Сега пред него и другите астрономи стои задачата да открият къде науката е влязла в грешен коловоз.

Алекс Филипенко от Калифорнийския университет в Бъркли, съавтор на Рийс в изследването, предположи каква може да е причината за разликата.

Млечен пътТова вероятно е частица, наречена от учените стерилно неутрино, която досега не е наблюдавана, но може да оказва влияние върху изчисленията. Друга възможност е тъмната енергия да се увеличава, а може и Вселената да е по-изкривена, отколкото се е предполагало досега. Общата теория на относителността на Айнщайн също може да не е съвсем точна, що се отнася за цялата Вселена. А може причината да е просто в погрешни изчисления.

Филипенко заключи, че има нещо много интересно и вълнуващо, което Вселената се опитва да ни каже с новите данни, въпрос на време е да се установи какво е то.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …