Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Вредата от прекаляването с шоколад

Вредата от прекаляването с шоколад

Едно от най-изкушаващите захарни изделия може да доведе до мозъчни увреждания и разрушаване на щитовидната жлеза.

В днешно време „правилното хранене“ или спазването на някаква диета е все по трудно реализуемо. Сякаш с всеки изминал дни любимите ни храни се оказват опасни за нашето здравословно състояние. Прекомерната консумация на вредни или не до там неполезни храни е абсолютно забранено – забраненото било най-сладко!

Последните изследвания сочат, че не сме далеч от истината. Един от основните причинители на болестите, сдържащ се в храните е ГМО носителя. Тези генно модифицирани съставки изграждат 90% от храната, която консумираме.

Заглеждали ли сте се в съдържанието на опаковката на шоколада, който купувате?

Повечето производители твърдят, че продуктите им са напълно безопасни за човешкия организъм, но дали е така? Особено т.н. „черни шоколади“ са известни със своите полезни свойства заради високото наличие на какао.

ШоколадМакар и на теория всички шоколадови изделия да са полезни до известна степен, на практика те съдържат соев лецитин (Е322), който въздейства изключително опасно върху главния ни мозък и щитовидната железа.

При обстойно проучване на соевия лецитин разбираме, че е остатъчен продукт при производството на соево масло и брашно. Доказано е, че 85% от произвежданата соя е ГМО продукт. Соята почти не съдържа протеини, а това благоприятства за трудното усвояване на белтъчини. Така по-честата консумация на ГМО соята указва своя ефект, стигайки се до дефицит на белтъчини в организма.

Всички знаем, че аминокиселините са изключително важни за функционирането на главния мозък. Прекомерният прием на ГМО продукти води до неспособност на тялото ни да усвоява аминокиселините. След доста изследвания учени от Хавайския университет са стигнали до извода, че съдържащите се в соевия лецитин изофлавони буквално рушат щитовидната железа.

Експертите съветват консумацията на шоколад да се ограничи колкото се може повече. Те смятат, че това е причината за все по-честите сред подрастващите автоимунни заболявания, като колагеноза и нефрит. Проучванията ясно сочат, че децата, които са приемали като малки соево мляко, най-често развиват диабет, дори и да няма регистрирани подобни случаи в самите им семействата.

ШоколадОт Британският департамент по здравеопазване предупреждават, че изофлавоните, съдържащи се в соята са изключително опасни и за децата и за бременните жени. На базата на редица изследвания американски и английски учени заключиха, че изофлавоните влияят зле на организма като ми пречат да усвоява важни минерали като магнезий, кадмий, желязо и цинк. Освен това менопаузата може да бъде повлияна от изофлавоните.

Освен това учените от Хавайския университет стигнаха до плашещото заключение, че соевият лецитин буквално изсушава главния мозък и води до слабоумие. Основната причина са съдържащите се в него фитоeстрогени, които осигуряват понижаването на   активността на мозъчната кора. В много страни вече децата и бременните не могат да консумират соев лецитин, защото е забранено.

Затова е по-добре да сме запознати с основните съставки, отразени на опаковките на шоколадите, които купуваме, и изобщо да избягваме онези продукти, които съдържат Е322 или соев лецитин.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …