Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Румяна Бъчварова: Няма полицейски чадър над Митьо Очите

Румяна Бъчварова: Няма полицейски чадър над Митьо Очите

Министърът на вътрешнитеработи Румяна Бъчварова каза, че инцидентът в Слънчев бряг е драстичен и неприятен, но трудно е можело да бъде предотвратен, защото такива случаи отдавна не е имало и те не са масова практика.

Стрелбата срещу Димитър Желязков и обкръжението му, при която загина човек, в никакъв случай не е в резултат на полицейски чадър над него, защото „около тази група и ситуацията в Слънчев бряг се работи отдавна, но не е имало доказателства, за да бъдат задържани хора от нея”, бе категорична Бъчварова.

В момента се разследва в няколко направления и се проверяват предприетите действия срещу групата на Очите, за да се види дали има пропуски в действията на полицията.

Министърът опроверга „чадъра” над престъпни групи в бургаско с арестите на 16 души за лихварство и оказване на натиск.

Всички данни, според Бъчварова, показват, че няма никакъв чадър

Румяна БъчвароваНачалниците на областните дирекции на МВР са под постоянен мониторинг и се оценяват резултатите им по няколко критерия, защото никой не се интересува от тези, които си тръгват заради слаби резултати.

Румяна Бъчварова се обърна към всички, които говорят в медиите, че МВР не се противопоставя на наркотрафика, да боравят с конкретни данни и да сигнализират за нередностите, които са им известни. Проверките за наркотици непрекъснато се увеличават, увери министърът.

Подходът с недоверие към полицията трябва да бъде преодолян.

Бъчварова коментира доходите на Димитър Желязков, като уточни, че той има няколко легални бизнеса, а в момента се установява дали не участва и в друг чрез подставени лица.

Инцидентът в Слънчев бряг е показател за драстично незачитане на закона, но навсякъде се случват подобни инциденти и никой не е застрахован, а задачата на МВР е да покаже, че така не може и никой няма да търпи.

Министърът уточни, че хората от разпространените снимки след инцидента са добре познати на полицията, а фотосите просто са послужили като повод да бъдат призовани, защото се е уточнило местонахождението им. Някои от тях доброволно са се предали, а други съвсем скоро били заловени, обобщи акцията Бъчварова, но предупреди, че за да се стигне до санкции за всички провинили се, разследването трябва да свърши ползотворна работа.

Румяна Бъчварова изказа задоволство от това, че за пръв път при инцидент с такъв мащаб са задържани всички участници, а стрелецът е установен и заловен още на място.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …