Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / ЕС: В България масово се употребява екстази

ЕС: В България масово се употребява екстази

MDMA (3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин) или т.н. екстази е синтетична дрога, която няма свойства на афродизиак, но за сметка на това основното му действие е всеобщо усещане за прилив на адреналин.

Според статистиките наркотикът се завръща е европейската част на света, като употребата му достига все по-широки граници. Освен по заведенията, наркотичното вещество завладява много от младежите. Придържайки се към годишният отчет на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, в България – средно на година употребата на екстази се покачва с около 3%.

ЕкстазиЗа амфетамините/метамфетамините се носи славата, че са едни от най-разпространените синтетични наркотици. Оказва се, че това е истина, тъй като за 2014 година, редица пациенти са посочили именно тези видове дрога като основен наркотик. Общият брой на лекуващите се е бил 32 хиляди, а новопостъпилите и то за пръв път са около една трета.  От тези пациенти около 13 000 души са постъпили на лечение за първи път. Зависимите, които употребяват като основен наркотик амфетамин и освен това са постъпилите за първи път в лечебно заведение са наистина голям брой. Много подобни случаи има в България, Германия, Латвия, Унгария, Полша и Финландия.

За жалост всеки четвърти постъпил за лечение, приемал 4 пъти седмично екстази се превръща е наркозависим. Обикновено периодът, в който започва употребата на дрогата е този на пубертета – около 19-годишна възраст. Трагичен е фактът, че цели 57% не успяват да се излекуват и отново се връщат към наркозата.

Съществуват различни видове наркотици, но класацията оглавява канабисът. Когато става дума за най-масовата дрога статистиките скачат главоломно. Само за изминалата 2015-та година, близо 17 милиона души са употребявали марихуана.

Според Джейн Маунтини ръководител на анализа на тенденциите в Лисабонския център:  „Възраждането на екстази наркотика е настъпил в Европа. А вече е достъпно закупуването на много по-силни наркотични вещества“. Дори вече е възможно да се сдобиеш с дрога по интернет.

Най- много екстази се употребява в Холандия и Белгия.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …