Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / България подкрепя безвизов режим за украинските граждани при пътуване в ЕС

България подкрепя безвизов режим за украинските граждани при пътуване в ЕС

На съвместна пресонференция с българския президент Росен Плевнелиев украинският му колега заяви, че Брекзит не е заплаха за европейския път, по който е тръгнала Украйна.

Той изрази увереност, че след излизането на Великобритания от общността съюзът ще стане по-силен и мобилизиран и ще намери вярното решение на безотговорните тези на популистите, защото страната му иска силна и обединена Европа, която да е солидарна с народа на Украйна.

Евроскептичните настроения ще бъдат преодолени, защото силата на Европа е в нейното единство, смята Порошенко.

Брекзит не е заплаха, защото Украйна завършва процедурата по ратифицирането, ще продължи сътрудничеството по всички сектори и един ден ще бъде член на общността, заяви увереност украинският президент.

Българският държавен глава коментира, че ЕС е проект за мир, а този мир без Украйна няма да е гарантиран, както трябва да бъде във всяко кътче на Европа и изрази надежда, че ЕС ще продължи да насърчава Украйна и рано или късно визите ще паднат, защото съюзът е силен и открит и ще продължи процеса на разширяването. Излизането на Великобритания ще е бавно, допълни Плевнелиев, но винаги ще чувстваме Обединеното кралство до нас като силен член на НАТО и на общия европейски пазар.

Президентът на България коментира и положението в Черно море с думите, че балансът там отдавна е нарушен с кризата в Украйна и замразените конфликти в Грузия, Азербайджан и Приднестровието . България ще подкрепи само инициативи под егидата на НАТО, а очакванията на Плевнелиев за срещата на върха във Варшава през юли са свързани с решения за защита на източния и южния фланг на алианса, както и приемане на цялостен пакет с всеобхватна помощ за Украйна.

Петро Порошенко
Петро Порошенко, Източник: Wikimedia

Украинският президент сподели, че на скорошната му среща с румънския му колега Клаус Йоханис е обсъдил с него създаването на обща бригада по образец на взаимодействието между Украйна, Литва и Полша.

На срещата с министър-председателя Бойко Борисов е станало ясно, че България ще подкрепи безвизов режим за украинските граждани при пътувания в ЕС, защото Украйна е изпълнила условията, които са й поставени. Борисов е наблегнал на необходимостта от спазване на Минските споразумения за нормализиране на положението вУкрайна и възстановяване на обичайните търговско-икономически отношения между България и Украйна и между страните от ЕС и Русия.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …