Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Биг Брадър за зрелостниците

Биг Брадър за зрелостниците

Ученически пищовМинистерството на образованието и науката взема мерки да предотврати преписването по време на матурите за дванайсетокласниците. Експертите са решени на всичко, за да осуетят всякакви нарушения на правилата. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева обяви, че предстои обявяването на целия пакет от мерки за равнопоставеното провеждане на държавните зрелостни изпити.

Камери ще наблюдават всяко действие на зрелостниците в близо 4000 стаи и освен картина ще записват и звук.

Всеки зрелостник ще седи на предварително определено място.

Система за наблюдение на МОНСъздадената система за наблюдение има връзка не само с директорския кабинет или зала за наблюдение на училището, но с всички двадесет и осем регионални инспекторати и дори самото Министерство на Образованието. При засичане на нередност в изпитния процес, наблюдаващите имат възможността да увеличат екрана, а при нужда – и да предприемат незабавно мерки. Десетима от наблюдаващите системата ще са експерти от МОН, който  следят протичането на матурите в реално време.

Залите ще са запечатани предварително, а в наблюдението ще участват и родители. Квесторите ще се простят с мобилните си телефони по време на матурата, а нерегламентирани смартфони ще бъдат „прихващани” от специални устройства.

Учениците няма да имат право да носят дори ръчни часовници и за да се ориентират във времето, в помещенията за изпита ще има поставен часовник.

Оръдие на труда на зрелостниците ще бъдат химикали с черен цвят, осигурени от Министерството.

Тестът е от 41 въпроса. Има готовност във всяка изпитна зала те да бъдат разбърквани, така че да няма два еднакви варианта в цялата страна.

Система за наблюдение на МОНЗаместник-министър Диян Стаматов уточни, че всички усилия са насочени към малката група, която все пак ще се опита по нечестен начин да изкара оценката си. Вариантът за изпита по български език и литература още не е готов, никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове, каза Стаматов и призова учениците да не се поддават на тези манипулации. Ще бъде поискано съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров, ако бъдат установени злоупотреби.

Необходимо е прокуратурата да предприеме съответните действия, за да се гарантира прозрачното, спокойно и честно протичане на изпитния процес в страната.

624 училища ще са ангажирани с изпити. Първата матура – по български език и литература – ще е в сряда. Тогава е държавният зрелостен изпит за 12 клас и външно национално оценяване за 7 клас. В петък ще са същите изпити по втори предмет и математика за 7 клас.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …