Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / В първия борсов ден от седмицата азиатските пазари завършиха на червено

В първия борсов ден от седмицата азиатските пазари завършиха на червено

Докато инвеститорите очакват заседанията на централните банки в САЩ, Япония и Нова Зеландия по-късно през тази седмица, в понеделник азиатските пазари финишираха от червена страна.

Стивън Инес, главен трейдър в OANSA Asia Pasific сподели своята прогноза, че волатилността през тази седмица ще се покачи. “Въпреки че по-голямата част от фокуса ще е върху евентуални действия от страна на Японската централна банка, трейдърите ще очакват сигнали за намеренията на Фед и на централната банка в Нова Зеландия”, каза още той.

Заради официален празник пазарите в Австралия и Нова Зеландия са затворени в понеделник.

БорсаГлавните компании-износители в Япония приключиха смесено. Акциите на Sony поевтиняха с 6,13 на сто, тези на Toyota и Honda поскъпнаха съответно с 1,3 и 0,85%.  В петък производителят на електроника Sony обяви, че заради оценката, която прави на щетите от случилите се земетресения в Япония преди две седмици, се налага да отложи публикуването на отчета си. Финансовите резултати компанията ще бъдат представени на 28 април, но е възможно да се отложи и до май, съобщиха от компанията.

За сметка на това в понеделник, акциите на Mitsubishi Motors поевтиняха с 5,16%, след като миналата седмица беше отчетен спад с над 41%. От компанията признаха, че са прибегнали до манипулации в резултата на тестовете за разход на гориво, с цел получаването на доста по-благоприятни резултати. От началото на годината Mitsubishi Motors  регистрира спад в акциите си с 5% надолу. Агенция Ройтерс споделя, че автомобилният производител едва ли ще обяви каквито и да било прогнози, когато публикува отчета си през тази седмица.

Въпреки това сътресенията от януари месец не попречиха на повечето азиатски пазари да се възстановят. През последните три месеца основните индекси се повишиха, дори и някои да са все още на минус от началото на годината.

Ричард Титърингтън от JPMorgan Asset Management, споделя мнението, че песимизмът на инвеститорите за развиващите се пазари днес значително намалява, отколкото през януари. Той акцентира върху пазарната динамика, която според него ще бъде ключова посоката на долара и перспективите за развитие на китайската икономика.

Поскъпването на долара от върха от 99,829 пункта до 93,627 пункта, през последните месеци доведе до потвърждаването на политиката, която защитава Фед – за затягане на паричната политика.

Японски йениА от другата страна – йената отслабна спрямо долара. Нивото й на търгуваше е около 107 йени за долар, което е значително по-слаб курс в сравнение с този от миналата седмица – 111 йени за долар.

Според Кати Лин, управляващ директор форекс стратегии в BK Asset Management:Поевтиняването на йената се дължи на очакванията за действия от страна на Японската централна банка през тази седмица“.

Повечето от анкетираните от Ройтерс анализатори смятат, че Японската централна банка ще внесе още допълнителни облекчения тази седмица. „Има спекулации за въвеждане на отрицателни лихви по кредитите, които да допълнят отрицателната депозитна ставка“, допълни Лин.

Що се отнася до Фед, не се очакват действия след края на двудневното заседание в сряда.

Стивън Инес коментира, че променящата се гъвкава глобална динамика може да промени изцяло реториката на Федералния резерв.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …