Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Евро 2016 остави домакинът Франция разплакан – Португалия прибра купата

Евро 2016 остави домакинът Франция разплакан – Португалия прибра купата

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

С резултат 1-0 приключи финалът на Евро 2016. За първи път от началото на провеждането на шампионата, титлата отиде в Португалия, с което устави домакинът Франция на второ място.

90-те минути не стигнаха на футболистите от двата тима да отбележат точка. Единственият и победен гол бе вкаран от Едер в почти изтичащото продължение.

По време на мача отборът, воден от Фернандо Сантош преживя големи обрати. Кристияно Роналдо, капитан на португалския тип, получи контузия в лявото коляно още в 8-та минута. Със сетни сили той се опита да остане на терена, но в 25 бе изнесен на носилка. Така тимът остана да се бори с петлите без късметлийския номер 7.

По време на първото полувреме наченки, кой ще грабне титлата, нямаше. Франция водеше с леко предимство, което се изразяваше в по-изявено присъствие в наказателната линия на противника.  През 10-та минута Антоан Гризман, вкарал победния гол на полуфинала срещу Германия, с пас от Оливие Жиру стреля към вратата на Португалия, но Руи Патрисио изби топката.

След почивката петлите изглеждаха по-активния в атака отбор. Драматичното изпускане на гол дойде малко след началото на второто полувреме, когато в 58 минута Гризман направи опит да изкара отбора си от головото равенство 0-0, но без успех. Топката премина в близост до десния крак на стража на Португалия и се заби в гредата. Вторият неуспешно вкаран гол в червено-зелената врата за тази част на мач, също беше дело на Гризман. Той стреля с глава към вратата, след центриране на Кингсли Коман, но топката отскочи високо над горната греда и мрежа.

10 минути преди края на редовното време Нани центрира към вратата на Франция, но Юго Лорис действа на време и предотврати по-ранната поведа на Португалия. След множество опити на футболисти от двата отбора и неуспешно целене на двете врати, редовното време изтече. В продължението към редовното  време от 2 минути, което съдията даде като компенсация, на времето в което Роналдо бе изнасян от терена, положението остана същото, резултата равен, а топката се подаваше между участниците. В 92 минута Андре-Пиер Жиняк имаше възможност да сложи край на мача в полза на петлите, но улучи една от гредите.

В първото продължение топката бе във властта на французите, но те така и не вкараха гол. Едер направи опит да вкара единствения и победен гол още в 104 минута, но пропусна. Още в началото на второто продължение Португалия имаше още една чудесна възможност да поведе в резултата след като Рафаел Гереймо стреля от фаул, но за съжаление топката стигна само до гредата на вратата. Победният гол не закъсня. Няколко секунди след неуспеха на Гереймо, Едер се намеси със силен удар към долния десен ъгъл на френската врата. Вратарят на петлите не можа да спаси топката и това остави домакините на Евро 2016 на втора позиция в турнира и изпрати Португалия с купата в къщи.

По време на награждаването Кристияно Роналдо се върна на терена, за да вдигне купата, която за първи път отива в западната част на Пиринейския полуостров.

 

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …