Валутни курсове за 24.07.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext.

Германският автомобилен производител ще си сътрудничи с останалите две компании, в името на конструиране на кола, която не се нуждае от шофьор, който да я навигира. Автомобилът ще бъде безопасен за придвижване, както по магистрали, така и в градски условия.

От BMW, заявиха че се надяват през 2021 година първата кола робот да бъде пусната в производство.  Компанията още коментира, че ще се съсредоточат в разработването на компютъризирана и сензорна система, която да намали човешкото участие в шофирането. В крайна сметка от BМW се надяват да произведат автомобил, който може да се самоуправлява напълно независимо. В изявление и трите компании заявиха, че те са “ убедени, че автоматизираните технологии при шофиране, ще направят пътуването по-безопасно и по-лесно

По-безопасно, по-лесно, по-комфортно

iNext
iNext, Източник: YouTube/Comedy God

Един от партньорите Mobileye разполага с чип, наречен EyeQ5. Той отговаря за безопасното шофиране. EyeQ5 събира, обработва и анализира данни от датчици и камери по едно и също време, благодарение на което може да предотврати пътен инцидент. Чипът на Mobileye се използва и в колите на Tesla.

За по-безопасното шофиране също ще се грижат и от Intel, които ще вграждат от своите процесори, комуникационни чипове, различни видове защити и FPGA схеми. Автономните коли ще бъдат оборудвани и със сървърни чипове, благодарение на които ще разпознават всякакви препятствия и ще могат да разчитат пътните знаци.  „Колите и всичко, към което те се свързват, ще има нужда от супермощни, сигурни и надеждни електронни мозъци, които ще ги направят достатъчно интелигентни, за да реагират като хората шофьори“ написа Браян Крзанич, служител в Intel, в своя блог.

Конкуренцията

Шведският производител на коли Volvo също работят по изграждането на независими автомобили. Техен партньор в това начинание е Nvidia. Техните чипове пък предлагат опции за разпознаване на обекти, пешеходци, сигнали, знаци и маркировка. Сред технологиите, които Nvidia предоставят на автономното Volvo е и мощен компютър, които се монтира в багажника на колата.

Според прогнози на анализатори от HIS през 2035 година по пътищата из целия свят ще се движат около 21 милиона автономни коли.

Виж също

Facebook

Израелското правителство ще се бори срещу социалните медии с помощта на закон

Гилард Ердан нарече Facebook чудовище Израел смята, че Facebook възпрепятства работата на органите на реда. …