Валутни курсове за 31.05.2020
Щатски долар (1 USD) 1.75631 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.17102 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.82447 лв
Начало / България / Общество / Над 80 мигранти влязоха у нас през Гърция

Над 80 мигранти влязоха у нас през Гърция

Във връзка с преминаването на 87 нелегални имигранти през границата ни с Гърция, министър-председателят Бойко Борисов свиква спешно съвещание в Благоевград.  В официалното съобщение на правителствената служба се съобщава, че в срещата ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, директорът на Гранична полиция Антонио Ангелов и кметовете на градовете в областта.

Главният секретар на МВР Георги Костов, каза по БНР, че няма напрежение по границата.

Контролът на ГКПП с южната ни съседка е допълнително засилен. Съгласно плана за съвместно действия по охрана на страна, вчера на границата са изпратели и части от Сухопътните войски, които съвместно с граничните полицаи да охраняват пропускателните пунктове. „Изключително бързо се реагира и това се дължи на проведеното с армията учение в района на „Кулата“ преди месец. И в момента там има военни и ще бъдат там, докато се прецени, че е необходимо„, коментира по случая директорът на Гранична полиция.

МигрантиВ изявлението си главният секретар на МВР, съобщи че най-малко 50 от изловените ще бъдат депортирани в Гърция. Вчера през нощта и сутринта бяха заловени две групи. Първата, състояща се от общо 34 души, от които 16 са сирийци, а останалите 18 – иракчани, е влязла в близост до стария пропускателен пункт Кулата, която територия се води, като зелена граница, тоест сухопътна. Във втората група, заловена сутринта, са открити 53 афганистанци, които са преминали от Гърция в България в товарен влак.

По думите на Борисов след срещата в Благоевград, България е страната, която може да се похвали за най-бързо връщане на имигрантите, от всички страни в Европейския съюз. „По принцип те не са знаели, че България има най-съвременната техника, в която сме инвестирали пари. Това е т.нар. уред „туптящо сърце“. За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, че едва ли не има пробив на границата, искам да им кажа, че първата група е заловена веднага при влизането в България. Ние не можем да влезем в Гърция да ги арестуваме. Втората е била в товарния влак – веднага ги е засякъл уредът и на самата гара са свалени. Проверих – това е рекордна реадмисия в Европа. Няма по-бързо върнати граждани, за което искам да благодаря и на гръцкия министър, че веднага ги прие“, каза премиерът.

От пресцентъра в Промахон, отрекоха съобщенията, които се появиха по-рано, че в района има данни за сблъсъци между имигрантите и гръцките органи на реда.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *