Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / 5-килограмово едногодишно дете едва оживяло след строга веганска диета

5-килограмово едногодишно дете едва оживяло след строга веганска диета

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Подозрения за строга веганска диета накараха властите в Милано да отнемат едногодишно момче от родителите му, защото тежало едва 5 килограма.

Бабата и дядото завели детето в болница и лекарите съпоставили теглото му с това на тримесечно бебе

След проведени кръвни тестове се установило тежко недохранване и минимални, рискови за оцеляването му, равнища на калция.

Момченцето страдало и от сърдечна недостатъчност и се наложила хирургична интервенция. Проблемът е свързан с недостатъчния калций, който довел до нарушения сърдечен ритъм, обясняват медиците.

Операцията минала успешно, но лекарите информирали социалните служби за състоянието на детето, защото родителите му заявили, че не смятат да променят диетата. Съдът в Милано постановил момчето да остане под лекарски надзор, докато тече разследването.

Съдия Чиро Касконе обоснова решението на съда с установената строга веганска диета, която била несъвместима с възрастта и липсата на каквито и да е хранителни добавки.

Това не е единичен случай и за последните 18 месеца вече четвърто дете е хоспитализирано заради строг начин на хранене. Последният случай бил отпреди месец в Генуа, където в Интензивното отделение за няколко дни било настанено двегодишно недохранено дете.

В Италия се забелязва тенденция на увеличение на веганството, като 2,9% от населението се стреми да не употребява продукти с животински произход.

Полезна за възрастните, веганската диета може да е толкова по-вредна за децата, ако не се съобрази с нуждите на подрастващия организъм.

Главният педиатър на болницата в Милано, където било хоспитализирано момчето, коментира, че не е проблем родителите да отглеждат децата, като използват алтернативни или необичайни диети, стига да бъдат компенсирани хранителните дефицити чрез съответстващи добавки. За едногодишно дете задължително присъстващи в менюто трябва да са добавки, които да осигуряват желязо и калций.

Родителите на 11-месечно дете са разследвани през миналото лято, когато е установено подобно недохранване. Това е станало наскоро след идентичен случай, при който съдът постановил майка вегетарианка да готви месо поне веднъж седмично за момченцето си.

 

Виж също

Източник: Wikimedia

Гръцките митничари задържаха българска цистерна с 24 тона токсични вещества

Българска цистерна, пълна с токсичен товар, е задържана на митницата в Серес, Гърция, съобщи кореспондент …