Валутни курсове за 24.07.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / 46 мъртви делфини за един месец

46 мъртви делфини за един месец

Според МОСВ броят на умрелите морски бозайници е в нормата

От началото на летния сезон Черно море е изхвърлило общо 46 мъртви делфина по българските плажове.

Притесненията на сдружение „Да запазим Корал“ са, че случилото се през лятото на 2015 година може да се повтори или дори проблемът с мъртвите делфини да стигне още по-високи нива. Припомняме, че през август миналата година на плажовете бяха изхвърлени 250 мъртви малки делфина, освен това още много останаха за храна на останалите морски животни, навътре във водите на Черно море. Сред основните теории, върху които еколозите от сдружението работиха, като основна причина за смъртта на скоро родените морски бозайници бе предполагаемото им заплитане в рибарски мрежи. След проведено разследване проведено от сдружението, независимо от Министерството на околната среда и водите, тази теория се потвърди. От МОСВ посочват, че освен рибарските мрежи, болестите също са сред основните причинители на смъртност сред делфините.

Според експертите от ековедомството тази година няма място за притеснение, тъй като статистиката „не предполага изводи за завишена смъртност“.  Тази година от МОСВ имат и изготвен план за действие, в случай че инцидента от лято 2015 се повтори. Тогава те не успяха да реагират на време. В плана на Министерството влиза по-добра организация при наличието на мъртви китоподобни по бреговете, създадена е и работна група, както и инструкции за действие в екстремни ситуации.

Делфин
Източник: Pixabay

Атанас Русев от „Да запазим Корал“ посочва, че макар големия брой на сигнали, подадени към Министерството на околната среда и водите, от там не вземат никакви предпазни мерки, за да предотвратят смъртността сред делфините, които преди всичко са и защитен вид. „Целта на всички наши усилия не е да се броят и събират трупове, а да има превенция, с която да се избегне ужаса от 2015 г. Конкретни стъпки в тази посока са контролът срещу незаконния риболов и траленето на брега с мрежи, които убиват тези животни. За това настояваме от една година, но нищо не се прави.“, каза той в изявление пред „Дневник“.

Черната статистика

За изминалите два дни, морето е изхвърлило общо 14 делфинчета по бреговете на Черно море у нас. Шест от мъртвите бебета са открити на плажа Корал. Още осем са били изхвърлени от водите на морето в близост до река Велека. Според Атанас Русев откритите по плажната ивица делфини са едва 2 – 5% от всички, които са умрели през последния месец, а останалите трупове на малките китоподобни са останали навътре в морето, където ще се разложат. Като причина за намерените сега умрели морски бозайници, Русев коментира, че по всяка вероятност преди около 20 дни, се е провел незаконен риболов, който е довел до смъртта на десетки малки делфинчета.

Виж също

Делфин

Задава се нов мор на делфините

Масовото измиране на малки делфини, което се случи през миналото лято, е напът да се …