Валутни курсове за 24.07.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / За около 200 долара може да се сдобиете с интерактивен „роботоприятел“

За около 200 долара може да се сдобиете с интерактивен „роботоприятел“

Преди 20 години хората мечтаеха за роботизирана прахосмукачка, а днес вече може дори да се сдобием с робот, който да изпълнява функциите на наш другар. „Козмо“ с името, с което миниатюрен интерактивен робот e наречен. Една от отличителните му характеристика е наличието на „почти аналогичен на човешкия“ характер.

Творението притежава още едно изключително преимущество. Самото му „тяло е“ толкова умалено, че се побира в една човешка шепа. Компанията-създател на „Козмо“ е небезизвестната корпорация, разработваща изумителни изобретения в сферата на изкуственият интелект – „Анки“. Самата тя се разпростира в Сан Франциско.

Как е програмирано малкото приятелче

В основата на „Козмо“ е заложено неговото личностно израстване. Интересен факт е, че самото то се оформя и развива в зависимост от прекараното време на робота с неговият собственик. Малкият „Козмо“ е достатъчно адаптивен и се синхронизира с обстановката, в която се намира. Аналогично на повечето хора, мини-роботът се поучава от преживяното и може да се каже, че „си взема наистина урок“. Хуманоидното изобретение притежава множество отличителни способности. Той абсолютно спокойно може да разпознае собственика си. Освен това говори, улавя предмети и най-атрактивното е, че „изпитва“ различни емоционални прояви като гняв, отчаяние, щастие, вълнение, увереност.

Дори и в кавички – той чувства

Cozmo
Cozmo, Източник: anki.com

Представете си, че „Козмо“ се забавлява, но крайният резултат определя, че той губи играта. Ще се учудите, но той наистина може да се намръщи при загуба или респективно да поздрави победителя. Въпреки всичко това, малкият робот може й да покаже някакъв вид пренебрежение, ако се почувства незаинтересован от извървяваната дейност. При това положение хуманоидът се отдава на самостоятелни занимания. За по-голяма радост на закупилите роботизирания приятел, е добавен режим за сън, в който роботът наистина издава хъркащи звуци.  

Кога и колко ще струва това удоволствие

Въпреки че на пръв поглед „Козмо“ е изключително мъничък, не бива да се подценява, тъй като вътрешността му крие много изненади. Благодарение на набора от повече от 300 отделни части, роботчето може да мисли, говори и въобще да решава към какви функции да преминава. Създателите на революционния приятел смело заявяват, че той е толкова мощен, че е способен да повече данни в секунда, отколкото всички марсоходи накуп.

Пазарът, който пръв ще може да се докосне до „Козмо“ е американският. Очаква се в края на тази година – през октомври, хуманоидът да излезе „на светло“. Относно цената му, производители съобщиха, че тя ще варира, но „началната“ ще започва от 179,99 долара.

Виж също

Facebook

Израелското правителство ще се бори срещу социалните медии с помощта на закон

Гилард Ердан нарече Facebook чудовище Израел смята, че Facebook възпрепятства работата на органите на реда. …