Валутни курсове за 16.09.2021
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / 170 млн. инвестиции очакват спешната помощ

170 млн. инвестиции очакват спешната помощ

Ново оборудване и ремонти на колите за спешни нужди са само началото на реновирането на спешната помощ у нас

Проблемите със здравната система в България никога не свършват, обаче на дневен ред е една доста повдигаща духовете новина.

За периода от 5 години в системата на спешната помощ ще бъдат вложени 170 милиона лева. Това оповести зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на визитата си в Пловдив.

Думите на зам.-министъра звучаха доста оптимистично и прокараха лъч надежда, че оттук насетне спешната помощ в България ще претърпи радикални промени за добро.

Какво предстои

В съобщението си Шарков подчерта, че подобрението ще бъде забелязано първоначално в инфраструктура и оборудването на центровете за спешна помощ. Освен това той добави, че преди всичко да бъде изведено до край, трябва да бъде избран най-подходящият консултант, който да оглавява проекта. След като това стане факт, идеята официално ще бъде внесена в Европейската комисия. Очаква се процесът да бъде финализиран до началото на есента. Последната стъпка е парите да бъдат усвоени от Министерството на здравеопазването и да бъдат разпределени какво следва. Основаната роля, с която консултантът на проекта ще се заеме е да се погрижи за щателния оглед на всички посочени места. След което да установи какви ремонтни работи са нужни и да уточни точния брой на необходимите линейки.

ЛинейкаЗаместник-здравният министър ясно и категорично заяви, че ако случайно по време на проверките бъдат регистрирани каквито и да било нарушения, особено при хоспитализирането на пациенти – ще има сериозни санкции.

От министерството на здравеопазването настояват всички спешни центрове, намиращи се на територията на страната, задължително да изпращат доклади за броя на повикванията и хоспитализираните пациенти. По-важната подробност е, че тези списъци ще трябва да бъдат представяни всяка седмица.

Зам.-министър Шарков коментира последният тежък инцидент, станал на истанбулското летище, като заяви, че ако се случи нещо подобно – България може и има пълна готовност да се справи. Той се обоснова с това, че в много здравни заведения вече е имало учения за посрещане на такива обстоятелства. Въпреки това Шарков добави: „Дано обаче да не ни се налага да показваме какво умеем“.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …