Валутни курсове за 31.05.2020
Щатски долар (1 USD) 1.75631 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.17102 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.82447 лв
Начало / България / Общество / Отбелязваме 140 години от смъртта на Христо Ботев

Отбелязваме 140 години от смъртта на Христо Ботев

И тази година по традиция отбелязваме деня, в който е загинал Христо Ботев за свободата на България. Днес се навършват 140 години от героичния подвиг на Ботевата чета.

По традиция, в 12:00 часа сирената ще засвири във всички градове в страната. След задействането им всички пешеходци и превозни средства (с изключение на влаковете) трябва да останат на място в чест на Ботев и загиналите в освободителното движение.

Тази вечер във Враца, денят ще се отбележи с тържествена заря-проверка. По случай Ботевите дни в града, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, под чийто патронаж се проведоха, каза Ако Левски е другото име на българския морал и национално самочувствие, то Ботев е сърцето българско“.

Христо БотевНа връх Околчица ще бъде отдадена чест на загиналите и ще се направи възстановка на последния бой на Ботев и неговите четници.

За Деня на Ботев ще бъдат проведени чествания и поднесени цветя пред неговите паметници в цялата страна. В София, церемонията ще бъде в Борисовата градина пред бюст-паметника на загиналия революционер.

2 юни за първи път е честван през 1901 година, на чието официално отбелязване на връх Вола, сред гостите има и живи Ботеви четници. По случай 100 години от рождението на революционера, през 1948 година, са използвани за първи път сирени в деня на неговата кончина.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *