Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв

14 ЮЛИ

Източник: socialninauki.com
Източник: socialninauki.com

Преди 227 години на 14 юли парижкият народ превзема Бастилията.

Половин година по-рано абат Сийе е публикувал знаменития си, но за всеки случай анонимен, трактат за Третото съсловие. В него обяснява, че то, Третото съсловие е НИЩО, но в един момент обстоятелствата ще се стекат така, че ще стане ВСИЧКО. Значи, доста преди Енгелс на практика той формулира закона на диалектиката за количествените натрупвания, които водят до качествени изменения.

Разбира се, ние няма да тръгнем в тази посока, нито ще подлагаме на анализ достиженията на философите, само отбелязваме фактите.

И така, Третото съсловие става всичко, като изпраща миналото в историята и взема съдбините си в свои ръце.

Три години по-рано отвъд Атлантика 13 колониални територии отхвърлят владичеството на английската корона и полагат темелите на Съединените американски щати, а още две по-рано, през 1774 година, приключва поредната война между Русия и Османската империя, водена от Екатерина Велика срещу султан Мустафа Трети с договора от Кючук Кайнарджа. Според него Русия придобива права над няколко пристанища на Кримския полуостров, а впоследствие и го присъединява към територията си.

Разбунтувалият се френски народ всъщност няма какво да превзема, защото по това време в Бастилията са само седем криминални затворници, които впоследствие едва ли са станали активни борци против феодализма.

но някои от предприемчивите „революционери” събарят огромния затвор и правят добри пари от продажбата на каменния материал.

Въодушевеният народ ликвидирва всичко старо, дори и календара, а изобретението на мосю Гилотен действа едва ли не денонощно – парадоксално, но в края на краищата под него пада и главата на изобретателя му.

Революцията е в действие, тя се храни и пои с кръв, изяжда собствените си деца и собствените си създатели: Шарлот Корде убива Приятеля на народа Жан-Пол Марат във ваната, Робеспиер в името на новото ликвидира всички – от нещастния и иначе благ като характер крал Луи Капета до своите довчерашни съидейници – и накрая свършва пак като всички, под гилотината.

Най-големият демократ и републиканец Наполеон Бонапарт възсяда вълната и не след дълго дотолкова се демократизира и „републиканизира”, че става един от най-страшните диктатори и се обявява за император. След като превзема почти цяла Европа стига и той до своя логичен край – остров Света Елена, но преди това все пак е успял „да посети”, естествено, не като екскурзиант, изгорената от Кутузов Москва.

А Третото съсловие?

Е, то няма как да избяга от същността си – който можал, можал – понатрупал състояние, обуржоазил се и животът си продължава. Но Великата Френска буржоазна революция постави началото, половин век по-късно голяма част от Европа мина през революционния подем, в началото на ХХ век още една Велика революция, Октомврийската, проля морета от кръв и така през целия век.

Е, накрая дойде ред и на нежните революции, които уж поведоха народите към по-добро – съвременници сме и виждаме кое как е.

Третото съсловие си е родено да бъде трето съсловие и да бъде използвано

И да вярва на абат Сийе, че един ден ще бъде всичко. Засега, 227 години по-късно този ден все още е някъде в бъдещето.

Впрочем, да честитим празника на французите, които – както и да погледнем – винаги съумяват да внушат, че са на страната на победителите. Дори и в току-що завършилото Европейско първенство по футбол, но това вече е извън темата ни.

Виж също

Българско знаме с герб

Най-важният избор. Историята за лъва, белоглавия орел и мечката

Ще ви разкажа една история за един белоглав орел и една мечка, които вечно спорели …