Валутни курсове за 31.05.2020
Щатски долар (1 USD) 1.75631 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.17102 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.82447 лв
Начало / България / Общество / Близо 13 млн. лева са изплатени за катастрофирали коли с българска регистрация извън страната

Близо 13 млн. лева са изплатени за катастрофирали коли с българска регистрация извън страната

За мината година са изплатени 12,6 млн. лева за пътни инциденти с автомобили извън България. Тази сума е повече от половината от всички платени обезщетения от Гаранционния фонд. Фондът е изплатил общо 23,3 млн. лева, заради незастраховани водачи на МПС. От тях за пътни произшествия в страната са платени 10,7 млн. лева, а останалите за такива извън нея.

В чужбина се ползват много коли, които са с българска регистрация, което е и основната причина за по-големия дял на изплатени обезщетения отвъд граница. На първо място е Румъния, където има около 100 000 леки автомобили с български номера, на второ се подрежда Италия, това сочат данни от застрахователния бранш.

КатастрофаЗа 2015 щетите, както у нас, така и в чужбина са общо 1 709. От тях 605 са регистрирани на територията на страна, а останалите 1 104 извън нея.

Макар и в други държави, при евентуално ПТП, нашият Гаранционен фонд покрива щетите, нанесени по автомобилите. След приемането на новия Кодекс в застраховането, в сила влезе решението за автоматично спиране от движение на МПС с изтекла „Гражданска отговорност“. По тази поправка, все още дерегистрирани коли, обаче няма.

Обещетение в най-голям размер у нас е изплатено от застраховател през 2011 година по случая с шестте жертви, които бяха пометени от кола на Великден в Симеоновград. Родителите на загиналите младежи е получил по 200 000 лева всеки.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …

2 коментари

  1. Само Питам

    А колко са парите платени за катастрофи на територията на България ?

    • от новината

      „От тях за пътни произшествия в страната са платени 10,7 млн. лева, а останалите за такива извън нея.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *