Валутни курсове за 23.10.2020
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / 106-годишно читалище в плен на пламъците

106-годишно читалище в плен на пламъците

Беловското село Мененкьово остана без читалище, което изгоря в пожар на 22 юни.

Жителите на селото още не могат да повярват как се случи така, че 106-годишното огнище на културата се превърна в пепелище. Голи обгорени стени са останали от сградата, а голямата зала и библиотеката с над 11000 тома, читалнята и други помещения с оборудване са безвъзвратно унищожени.

Шест часа продължава борбата на пожарникарите със стихията, а сред пушека от тлеещата сграда  жителите на селото виждат, че на терасата на читалището се вее незасегнат българският трикольор.

Мененкьовчани виждат в това символ на надеждата, че един ден читалището ще бъде вдигнато отново.

Най-голяма загуба за селото е богатата библиотека, която се е радвала на интерес от стари и млади. Първите екземпляри се съхраняват в нея от 1910 г. – годината на построяването на читалището.

Стари и оригинални издания са станали жертва на огъня. Автентични носии и оригинални чипровски килими са били част от колекцията на културното средище.

Венка Вакарелска, завеждащата библиотеката, споделя, че потокът от жадни за знания не секвал и то не само сред 200-та ученици, голяма част от тях – възпитаници на основното училище. Дейност развивала и детската градина и не се пропускали поводи за чествания и празнуване.

В Мененкьово са твърдо решени да започнат инициатива по възстановяване на библиотеката им.

На следващия ден след пожара била инициирана среща между всички библиотекари и читалищни деятели в Община Белово. Отправена им е молба да организират събирането на дарения за възстановяване на изгорялата библиотека.

Направена е страница в социалната мрежа, информирани са медиите за дарителската акция от парични средства и книги.

Селското кметство веднага отделя стая, предназначена за временна библиотека. Общината в града се захваща с ремонта на стаята. Библиотекарката получава обаждания от цялата страна с желание да помогнат. Някои са предложили цели библиотеки. Обаждане е получено и от Софийския университет, а се приема всякаква литература и се издават свидетелства за дарение. Голям проблем се оказва транспортирането на книгите, въпреки че от общината се опитват да оказват съдействие, споделя Венка Вакарелска.

Възрастен човек с раница и количка, натоварена с книги, пристигнал при нея пеш от Белово, за да даде дарението си.

Мененкьово
Читалище в село Мененкьово, Източник: Wikimedia / Edal Anton Lefterov

Министърът на културата Вежди Рашидов също дарил свои книги, като обещал на кмета на Мененкьово съдействие в ремонта на сградата, веднага след като приключи разследването на причините за пожара. Фондът за бедствия, аварии и катастрофи също е надежда за хората от селото да решат по-бързо проблема с библиотеката.

Кметът Иван Адов разказва, че в 1,55 през нощта го събудили с новината, че читалището гори и когато отишъл, първите пожарни коли от Белово вече били на място.

Установено е, че пожарът е тръгнал от дървена конструкция и покрив на кафене, собственост на местния бизнесмен Владимир Нонев. Той е закупил от общината две помещения от читалището и тротоара пред тях, а заведението му е посещавано не само от съселяните, а и от околните селища.

Огънят се прехвърля кам основната сграда на читалището, а в помощ на колегите си от Белово пристигат екипи на пожарната от Септември и Пазарджик.

Борбата със стихията е продължила до 6,30, но всичко е унищожено.

Не е направена калкулация на щетите, но собственикът на заведението изчислява само своите в стотици хиляди левове. Той е предвидил и застраховка и е започнал да възстановява пострадалото си заведение.

Въпросът с читалището обаче е сложен, защото то е на площ от 800 кв. м. и реално ще трябва да се построи наново, а общината, естествено, няма пари. Кметът изчислява, че поне 1 млн. лв. ще са нужни в това начинание. Пожаро-техническата експертиза не се епроизнесла по случая.

Районната прокуратура в Пазарджик наблюдава образуваното досъдебно производство, като се работи и над версия за умишлен палеж, макар да не са открити доказателтва за това. Жителите на селото подозират обаче именно такъв сценарий. Собственикът на заведението споделя, че то работи до полунощ, изчакали са да затвори и в тъмнината на нощта, при липса на хора, са подпалили заведението, предполага Нонев.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *